Luchtbuks Ria

Zeg je Tilburgse Kermis, dan zeg je naast Roze Maandag en Kermis Carnaval al snel Luchtbuks Ria. De Tilburgse groeide uit tot een icoon in Brabant. Ruim tachtig jaar lang schoot ze iedere zomer een foto bij de schiettent.

Op 18 november 2021 overleed Ria in zorgcentrum Het Laar, waar ze woonde. Ze werd 101 jaar oud.

In 2020 maakten wij deze video over Ria, ter ere van haar honderdste verjaardag:

De fijne kneepjes van het schieten leerde Ria van haar broer, vertelde ze ons in 2016. ”Mijn oudere broer had een luchtbuks. We oefenden vaak samen in de achtertuin, en toen de kermis kwam dacht ik: daar wil ik het ook eens proberen.” En zo kwam het dat Ria al in 1936, op haar zestiende, voor het eerst schoot op de kermis.

Sommige mensen doen aan seks, ik schiet.

Sindsdien heeft de Tilburgse elk jaar geschoten, behalve in de oorlogsjaren. Waarom Ria haar hobby al die tijd nooit beu is geworden, wist ze niet. ”Sommige mensen doen aan seks, ik schiet”, zei ze een paar jaar geleden nadat ze in de roos schoot.

Hele hapening

Zeker de laatste jaren kon Ria’s bezoek aan de kermis rekenen op veel belangstelling. Niet alleen van nieuwsgierige kermisbezoekers, maar ook van talloze fotografen en cameramensen. Al met al was Ria’s aanwezigheid een hele hapening. ”Het is altijd gezellig. Ik vind het gezellig om er naartoe te gaan. En ik geniet ervan.”

Sinds haar eerste schot in 1936 schoot Ria meer dan tachtig foto’s, die ze allemaal keurig bewaarde. Niet lang geleden is er zelfs een boek uitgebracht met al die kiekjes. Ria vertelde dat ze daar vaak doorheen bladerde. ”Ik geniet er iedere keer van. Wel een beetje egoïstisch misschien, maar dat is niet zo bedoeld.”

Tijdgeest

Al die plaatjes geven een mooi beeld van Ria door de jaren heen: van jonge meid tot de vrolijke en pittige dame die ze nu is. Tegelijkertijd zeggen ze ook iets over de tijdgeest. Kijk maar eens goed naar de kleding, brillen en kapsels van Ria en de mensen om haar heen.

Na het schieten bleef Ria altijd nog even hangen op de kermis. Want niet alleen het schieten, ook het poffertjes eten na afloop was traditie. ”Die krijg ik aangeboden. En daar ben ik niet vies van.” Ook een borreltje ging er altijd wel in.

100 jaar

Op 24 juni 2020 bereikte Ria een bijzondere mijlpaal. Ze werd 100 jaar. De hele dag kreeg ze veel vrienden en familie over de vloer. Ook werd ze overspoeld met verjaardagskaarten, vertelde haar neef aan Kermis FM. ”Het zijn er wel honderden, zo niet duizenden.”

Al die kaarten waren overigens niet enige verrassing. In de middag stond er een complete schiettent bij haar in de tuin.

Zo’n fenomeen als Ria verdient natuurlijk een eigen serie. En laat dat nou precies zijn wat we in 2016 gemaakt hebben! In tien afleveringen kom je zo’n beetje alles over haar te weten.