Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Luchtbuks Ria schittert bij Gordon op SBS6 (en schiet wéér raak)

Ria100 header1 fit19202 C800ssl1

Ook al is ze honderd jaar, Luchtbuks Ria is het schieten nog altijd niet verleerd. De Tilburger was maandag te zien in 100 Jaar Jong op SBS6. Presentator Gordon kwam bij haar op de koffie en had – als klap op de vuurpijl – een complete schiettent voor haar geregeld.

”Het is toch niet waar”, zegt Ria als ze de schiettent ziet staan op de stoep van haar verzorgingstehuis. ”Jezus, hoe is dat toch mogelijk.” Even later kruipt ze, met hulp van Gordon, uit haar rolstoel en lost de eerste schoten.

De 100-jarige vertelt dat ze al jarenlang ervaring heeft. Sinds 1936 brengt Ria elk jaar een bezoekje aan de schietkraam op de Tilburgse Kermis. En ieder jaar schiet ze in de roos, al duurt het soms even om erin te komen. ”Het duurt weleens een keer of vijf, zes. Maar hij zit er uiteindelijk in. Anders ga ik niet weg.”

Ria heeft er ook een verklaring voor dat de eerste schoten altijd mis gaan. Volgens haar komt dat door het geweer. ”Dat hebben ze verkeerd afgesteld. Ze moeten geld verdienen, he. Dat is echt zo.”

Derde keer

Het is al de derde keer dit jaar dat we Ria in actie zien bij de schiettent. Ook op haar honderdste verjaardag in juni stond er een complete schietkraam bij haar op de stoep. En een maand later ging ze schieten op de Tilburgse Vakantiekermis.

Ria in actie op de Tilburgse Vakantiekermis

Aan Gordon vertelt Ria dat ze ook veel gemist heeft in haar leven. Zo is ze nooit de ware tegengekomen. Ze was veel bezig met haar werk. ”Ik had overdag m’n drogisterij. Die zat aan de andere kant van de stad, dus daar ging ik ’s morgens naartoe met m’n brommertje. En dan kwam ik ’s avonds terug.”

”Dat je alleen achterblijft, dat is erg, he.” Ze baalt er vooral van dat ze nooit kinderen heeft gekregen. ”Dat mis ik echt heel erg”, vertelt ze. ”Het is zo erg dat je niets van jezelf hebt. Ik heb de kinderen van m’n zus en van m’n broer. Maar dat is toch niet m’n eigen.”

Boodschap

De 100-jarige had ook nog een boodschap voor de kijkers. ”Op tijd genieten, niet overdrijven”, zegt ze. ”Alles op z’n tijd.”


Kun je (net als wij) geen genoeg krijgen van Ria? Kijk dan ook eens op kermisfm.nl/ria!