Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Kermiswethouder Erik de Ridder tipt: Rennen, Trouwen en de Kamelenrace

20180710 Header Erik De Ridder fit19202 C800ssl1

355 dagen per jaar is Erik eigenlijk een hele normale jongen. Braaf smeert hij elke ochtend zijn boterhammetjes, zoent zijn vrouw en kinderen een fijne dag en vertrekt goedgeluimd naar het Tilburgse stadhuis. Als hoeksteen van het college van B & W zet hij zich in voor betere gezondheid en zorg voor alle Tilburgers, en ziet er op toe dat er gesport kan worden en dat er af en toe eens wat te doen is in Tilburg. Maar, halverwege juli begint er iets te broeien in het hart van nijvere Erik. Als hij de Tilburgse Kermis opent, verandert Tilburg niet alleen in het grootste pretpark van de Benelux, ook hijzelf verandert. Tien dagen lang is Erik niet meer zo normaal. Tien dagen lang is hij de celebrity van de stad: Kermiswethouder Erik de Ridder. Vandaag is die opening! Hoogste tijd dus om hem eens te vragen hoe het met hem gaat.

“Goed, heel goed,” antwoordt hij enthousiast. We spreken hem aan de vooravond van de opbouw van de kermis. “Het leuke is, nu zie je nog helemaal niks, maar je begint het al een beetje te voelen. En dan ineens begint die opbouw, en dan kun je er niet meer omheen.”

Klein Erikje

Zijn vroegste kermisherinneringen heeft De Ridder niet uit Tilburg, maar uit Dordrecht, waar hij opgroeide. “Als scholier ging ik kijken bij de opbouw van de kermis. Dat vanuit niets iets ontstaat, de muziek die op een gegeven moment aangaat, dat heeft een bepaalde magie. Ik vind dat nog steeds prachtig om te zien.” En in Tilburg? Dat eerste moment kan hij zich minder goed herinneren. “Ik ben hier twintig jaar geleden komen wonen en als je hier woont is de kermis een vanzelfsprekendheid. Ben je in de stad, dan ben je op de kermis.” Een duidelijke ‘eerste keer’ was er dus niet. Een duidelijke lievelingsattractie wel: “de kamelenrace! Ook al in mijn jongere jaren. Het is nooit hetzelfde en heel competitief. Je kunt denken dat je heel erg goed bent, maar je kunt ook iedere keer worden verslagen door een of ander manneke van tien jaar. En dat gebeurt mij dus ook gewoon. Dat is leuk, en spannend.”

Kermiswethouder

2018 wordt voor De Ridder het 5e jaar als Kermiswethouder. Dat was nog wel even spannend. Het CDA, waar De Ridder op de lijst staat, verloor bij de gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar een zetel in de gemeenteraad. Heeft hij ervoor moeten vechten, om kermiswethouder te kunnen blijven? “Als een lééuw,” antwoordt hij lachend. “Maar het college ziet ook dat ik heel veel plezier beleef aan de kermis, en met dat plezier kun je dingen bereiken. Ik laat het voorlopig niet meer los!”

“Iedereen ziet in dat de kermis een hele leuke, een hele uitdagende en tegelijkertijd ook spannende portefeuille is. Je doet het dus ook nooit helemaal goed. Als er iets misgaat, wijzen er al snel vingers naar mij en wordt er gevraagd wat de wethouder eraan had kunnen doen. Is het drie dagen slecht weer – hij klopt het direct af – en de bezoekersaantallen vallen tegen, dan word je daar wel verantwoordelijk voor gehouden. Dat is spannend.” Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat de taak als kermiswethouder stressvol kan zijn, als je je bedenkt dat de kermis met afstand het grootste evenement van Tilburg is.

Daar komt bij dat de kermis het enige evenement is dat niet door een extern bedrijf wordt georganiseerd, zoals de Tilburg Ten Miles, maar echt door de gemeente en dus De Ridder zelf. “Tijdens de kermis werken er minstens 30 of 40 mensen aan. En die hebben veel verschillende petten. Het is onze kermis, maar als je het aan de horeca vraagt zien zij het ook als hun evenement, en de kermisexploitanten zien het natuurlijk weer als hun kermis.” De Ridder moet ervoor zorgen dat alle belangengroepen samenkomen en de kermis vormen. “Maar,” relativeert hij, “de waardering die je krijgt als het goed gaat is ook ongekend.”

Tegenslagen

Nu is niet alles goed gegaan. Vorige week nog werd bekend dat LunaLunaLuna, dat bedoeld was als plaatselijk kunstfestival midden op de kermis, toch niet in Tilburg mag neerstrijken, omdat het niet aan de keuringseisen van de NVWA voldeed. “Het was een mooi en vernieuwend onderdeel geweest, dus het is enorm balen als blijkt dat het toch niet door kan, ook niet in een alternatieve vorm. Maar dat is tegelijkertijd ook de realiteit van de kermis. Dan moet je meteen doorschakelen en denken: wat dan?” Het wegvallen van een attractie is echter niet uniek. “Er valt ieder jaar wel ergens een gaatje, en dat wordt altijd wel opgevuld. Soms vallen ze alleen wat meer op, zoals afgelopen week met de LunaLunaLuna.”

Ook tijdens de kermis vallen dit soort tegenslagen weleens. Misschien herinner je je nog dat we vorig jaar ruim aandacht besteedde aan de Chaos, een attractie die dicht moest nadat er in de V.S. een fataal ongeluk gebeurde met een soortgelijke attractie. Toen bleek dat het daar aan verwaarlozing van onderhoud had gelegen, mocht de Chaos in Nederland weer open. “Dat was heel sneu vorig jaar, en toen heb ik ook gezegd: als alles weer goed is volgend jaar, dan zijn jullie van harte welkom. En, als jullie er zijn, dan kom ik naar jullie toe voor de opening.” De Ridder houdt zich aan die belofte. Vanmiddag wordt de Tilburgse Kermis bij de Chaos geopend.

Nieuwigheidjes dit jaar

Gelukkig gaan de meeste nieuwigheden wel gewoon door. Zo staat er op het kermislint dit jaar een grote roze opblaaskerk: de Pink Chapel. Je kunt er eten en in een aangrenzende bubbel zelfs overnachten. “We hebben daarom een paar van die Instagram Influencers, zoals dat in goed Tilburgs heet, gevraagd om daar te komen overnachten. Midden op het kermisterrein. Ik ben heel benieuwd of je dan überhaupt kan slapen..” Het meest bijzondere aan deze Pink Chapel is echter nog wel dat je er officieus kunt trouwen, zo vaak als je wilt en met iedereen. “Al dan niet met een knipoog.” Heeft De Ridder al trouwplannen? “Ha, nee nee nee! Ik ga wel altijd op roze maandag met een goeie vriend op stap, dus ik sluit niet uit dat wij daar ook nog belanden, maar wat we dan uitspreken weet ik nog niet” is het lachende antwoord.

Erik de Ridder

Erik de Ridder

“En de kermisrun is ook uniek, nog nergens vertoond!” roept hij dan. “Letterlijk een run over het kermisterrein, maar dat betekent dus ook dat je onderweg in de Roetsj kan of onderweg een suikerspin kan eten. Erlangs, door, over, achter, onder attracties en ondertussen tien kilometer afleggen.” Zo’n unieke gebeurtenis, dan rent De Ridder vast wel mee? “Dat wéét ik nog niet. Ik ben wel een beetje in training geweest, maar ik heb wat last van mijn knie, en ik moet even kijken of dat goed herstelt. Ik was het wel van plan om te doen, maar ik heb me vooralsnog nog maar even niet aangemeld…” Ach, dan is het goed om te weten dat de kermisrun voor de komende drie jaar al vast staat. We zullen Kermiswethouder Erik vast nog wel eens zien rennen!

Tips van de Kermiswethouder

“Toen ik voor het eerst Kermiswethouder werd, vond ik dat ik ook in alle attracties moest,” vertelt De Ridder. Maar 230 attracties is wellicht wat veel van het goede. “Dat was ondoenlijk, even los van dat het niet te betalen is.” Maar was het wel mogelijk geweest, was De Ridder dan zomaar overal ingegaan? “Nou, ik heb niet zoveel met hoogte. Ik ben de enige Kermiswethouder van Nederland met hoogtevrees. De Tower die we nu hebben, ik word al misselijk als ik eraan denk. Ugh.” En de collega Kermiswethouders uit andere steden plagen hem daar niet mee? “Ja, ik word er wel eens om gesard ja. Maar dat is dan vooral door mijn woordvoerders…”

Voorkeuren waar hij zich sowieso wel aan waagt, heeft hij natuurlijk ook. De Kamelenrace die hij eerder al noemde bijvoorbeeld, en “ik ben heel benieuwd naar de Reactor. Dat is een nieuwe attractie. En wat ik sowieso iedereen als tip meegeef is de Kermismis op de eerste zondag van de kermis. Dat is niet te beschrijven. Het is een mis met alles erop en eraan, maar dan op een hele luchtige manier. Op een hele mooie, persoonlijke manier is het een rustmoment op de kermis. Ook mensen die niks met het geloof hebben, kunnen geraakt worden door wat daar gebeurt.”

Tenslotte nog een eettip van Kermiswethouder Erik de Ridder? Ja, maar wel een specifieke. “Ik mag zelf geen gluten. [tot zover de boterhammen uit de inleiding..] Dat is nogal een beperking als je wat wil eten op de kermis. Maar, oliebollenbakker Richard Voets gaat dit jaar glutenvrije oliebollen bakken!” Wanneer dat gaat gebeuren, weet De Ridder nog niet, maar dat hij op de bewuste dag vooraan zal staan, is bijna zeker.


Kermis FM hoor je vanaf vrijdag 20 juli in Tilburg en omgeving via 105.9 FM, of scan even opnieuw op je digitale ontvanger (DAB+), want daar staan we ook tussen! Daarnaast luister je online via KermisFM.nl/live, op TeeVee en de App (Android / iPhone).