Kermis FM News header
Tilburgse Kermis 2024

Entertainer Das Karussell steelt de show op de Tilburgse Kermis

20240722 Woensdagmiddag Sfeer Kermis FM 4342

Lampjes, lasers, harde muziek, veel rook en snelheid. Dat is de omschrijving van de nieuwe aanwinst van de Tilburgse Kermis. Met Entertainer Das Karussell brengen de Duitse Marie Göbel en Seppel Müller een club-ervaring die je niet vaak ziet bij een kermisattractie. “Het is uniek in de wereld dat een attractie dit systeem heeft. Dat is de reden waarom we met een aantal dj's werken. Ze houden van dit geluidssysteem.”

Als je het Stadhuisplein op komt gelopen kun je niet om deze verschijning heen. De Entertainer is met de felle kleuren en de opvallende sound niet te missen. Het bijzondere geluidssysteem van Void Acoustics hangt normaal gesproken in clubs, maar bij Göbel zit het in haar attractie: “Om dit geluidssysteem staan we bekend. Het is uniek in de wereld dat een attractie dit systeem heeft. Op elke hoek van de attractie staan de boxen geïnstalleerd voor de beste ervaring.”

Komende donderdag en vrijdag komen er dj’s draaien in Tilburg bij de Entertainer. “ donderdag komt DJ H8cho”, vertelt Göbel. “Op vrijdag hebben we DJ Jean. Ze draaien op het dj-podium boven de attractie. Dat wordt een groot feest.”

DJ's

DJ H8cho

Donderdag van 19u tot 21u


DJ Jean

Vrijdag van 21u tot 23u


Tekst gaat verder onder deze foto.

Exploitanten Marie Göbel en Seppel Müller
Exploitanten Marie Göbel en Seppel Müller
Beeld: Kermis FM

Sprankelende ogen

Over de kermisbezoekers is Göbel zeer te spreken. “Ik vind dit geweldig, ik was zo verrast dat ze zo aardig en vriendelijk zijn”, vertelt ze. “Daarbij hebben we in Nederland volgens haar veel meer kermisfans: “In Duitsland hebben we zoiets als kermisfreaks. Ik denk dat er in Nederland meer van zijn. Ik vind het super als ze komen en zeggen dat ze de attractie zo leuk vinden. Daarnaast kopen ze kaartjes van ons en doen dit allemaal in een verzamelboek.”

De meeste kermisbezoekers vinden de molen een geweldige beleving. "De meeste wel, maar sommige bezoekers vinden dat niet”, lacht Göbel. De meeste mensen houden hier echt van en als je de ogen van de kinderen ziet sprankelen is dat zo leuk. We houden hier echt van.”

Nieuw ontwerp

De molen, een Huss Magic, is geen nieuwe attractie meer. “Deze attractie hebben mijn schoonouders in 1993 gekocht en is in 1994 geleverd”, vertelt Göbel. “Seppel en ik zijn sinds 2018 erbij gekomen. Eerder reisde Seppel al de hele tijd mee met zijn ouders. In 2018 hebben we voor deze attractie een ander thema ontworpen. Bij de huidige attractie draait alles om de emoties. Het staat voor let's get happy and feel the beat, dus dit is dan ook onze slogan.”

“Mijn man Seppel kwam met het idee voor het nieuwe thema”, lacht ze. “Hiervoor had de attractie een typische circusuitstraling. Er stonden bijvoorbeeld veel clowns, leeuwen en tijgers op de achtergrond. Hier is het laatste overgebleven beeld van de oude carrousel”, zegt Göbel terwijl ze wijst naar de grote clown bovenop het midden van de molen. “En hij is ook de eerste entertainer ter wereld, dus het is gekoppeld aan de naam van de attractie.”

De clown boven op de molen.
De clown boven op de molen.
Beeld: Kermis FM

In de attractie zit een kleine verrassingsact verwerkt: “We hebben een watereffect”, lacht Göbel. “Als we het water openen zien we verbaasde blikken en zoeken mensen waar het vandaan komt. 's Avonds hebben we een geweldige lichtshow, dus iedereen moet dit een keer gezien hebben.”

Wegenbelasting

Göbel vindt het enorm gezellig hier in de stad. In Duitsland gebeurt het niet vaak dat een kermis van deze omvang midden in de stad staat: “Er zijn veel attracties, het is hier echt enorm. Ik kan me niet herinneren dat we in Duitsland in een stad zo’n kermis hebben gehad. In Duitsland is dat waarschijnlijk ook niet mogelijk, omdat de kermis altijd te luid en te lang is. Hier is het echt gemakkelijk, dat vinden we geweldig.”

Daarbij is het in Duitsland soms lastig om de steden in de komen, omdat je dan extra wegenbelasting moet betalen om de stad in de mogen rijden. Hier in Tilburg hebben Göbel en haar man een hele positieve ervaring: “Oh, het was heel gemakkelijk”, vertelt ze met een glimlach. “Ik vroeg om de wegenbelasting, waarop de gemeente zei: nee, dat is niet nodig. Als je wilt komen, kom dan gewoon.”

Opstarten

De attractie kan niet zomaar openen voor het publiek. Voordat dit zover is moet er een reeks aan checks worden uitgevoerd. “Vandaag doen we de lichten, dus dit is het makkelijke gedeelte”, vertelt Göbel. “We doen elke dag een testrit en we vetten ook alle draaipunten goed in. We vullen alles op, dus dat is wat we op een normale dag doen. In het midden achter de camouflagepanelen en het is echt belangrijk dat we de bewegingen testen. Hier zit de hoepel die op en neer gaat. Die draait om zijn as en kan kantelen, waardoor de armen omhoog kunnen. We proberen te horen of er iets gevaarlijks is in de vorm van een afwijkend geluid. Bijvoorbeeld iets dat kraakt. Als we al deze dingen hebben gecontroleerd zijn we klaar en kunnen we de muziek aanzetten en dan gaan we open.”

De technische installatie in het midden van de attractie
De technische installatie in het midden van de attractie
Beeld: Kermis FM

Geen automatisch programma

“Met een aantal knoppen in het operatorhok is de attractie te bedienen. “Hier is het bedieningspaneel. De groene knoppen zijn de startknoppen. Rechts zitten de remknoppen waarmee je de rem vast kan zetten en los kan laten. Dit is waar de mensen van houden. Als we de rem openen gaan de karretjes draaien. Eigenlijk kun je in elk deel van je rit met de rem spelen om de draaibewegingen te maken.”

Besturingstafel van Entertainer Das Karussell
Besturingstafel van Entertainer Das Karussell
Beeld: Kermis FM

Niet voor iedereen is de rit even heftig, vertelt Göbel. “Als ik zie dat er kinderen in zitten doen we een minder heftige rit. In de avond gaat het feest verder, dan kunnen we het sneller doen. We doen geen automatische programma's. Elke rit doen besturen we zelf de bewegingen van de attractie. De witte knoppen op het paneel zijn voor alle lampen. Ook die besturen we handmatig.”

Schroef-, schuif- en klapwerk

Voor de afbouw stapt Göbel liever een stapje opzij: “Als de kermis eindigt, bouwen mijn man, schoonvader en vier jongens de attractie af. We doen dit in ongeveer acht of negen uur, maar als we tijd hebben doen we het rustig aan en doen we er een dag over. Onze volgende kermis is Eindhoven, dus moeten we wat sneller werken zodat dat we genoeg tijd hebben voor het opbouwen. We hebben drie transporten voor de attractie. Het midden van de molen klapt naar elkaar toe, wat op één wagen staat. De karretjes worden eraf gehaald. De rest van de spullen gaan op de andere wagens, dus ook de vloer en de achterwand. We hebben ook een apart vervoer voor ons geluidssysteem.”

Göbel en haar man zijn van plan om deze attractie zo lang mogelijk te houden. “We proberen dit zo lang mogelijk vast te houden. Daarbij willen we overal naartoe gaan, dus niet alleen in Duitsland. We doen het zolang het mogelijk is voor ons.”

In de video hieronder vertelt exploitant Marie Göbel de bijzonderheden van deze attractie.