Code geel en hitte: Hoe doorstaat de Tilburgse Kermis extreem weer?
Het weerbericht van vandaag liegt er niet om: Het wordt een hete tweede kermisdag met temperaturen boven de 30 graden. En aan het eind van de middag kan het flink gaan spoken, ook buiten het spookhuis. Daarom staat er een weerwaarschuwing uit voor kans op onweer. Het weerbestendig maken van een groot evenement zoals de Tilburgse Kermis is een flinke uitdaging. Hoe houden de gemeente en de exploitanten de kermis veilig?
De kermis heeft al veel meegemaakt met het weer: Gloeiende hitte, zelfs meer dan 40 graden, maar ook storm en onweer. “Voor elk weertype heeft de gemeente een scenario liggen”, vertelt de woordvoerder van de burgemeester Irma Galama. Het kermisteam van de gemeente heeft bij dreigend zwaar weer constant contact met de weerkamer van het KNMI om de situatie in de gaten te houden.
Maatregelen en protocollen
“Zeker het voorspellen van onweer is heel lastig”, vertelt ze. “Onweer is een zeer lokaal weerverschijnsel. Gaat het over Tilburg, of er vlak langs? Als er iets dreigt over te trekken, kunnen we snel en gestructureerd communiceren met de exploitanten en de bezoekers. En in het contact met de bezoekers speelt Kermis FM natuurlijk ook een rol!”
Bij zeer extreem weer kan een evenement worden afgelast, zoals de afsluiting met vuurwerk vorig jaar door harde wind. “In de protocollen staat beschreven welke drempelwaarde gehaald moet worden om het protocol in werking te laten treden. Voor wind zijn dat bijvoorbeeld de pieken van de windvlagen. Bij hitte schalen we op als de temperaturen richting de 40 graden gaan.” Sommige maatregelen worden al standaard genomen, zoals schaduwplekken, zonnebrandcrème-palen en waterpunten op de 7 pleinen van de kermis. Ook ervaringen uit eerdere evenementen worden meegenomen. “Dus ondanks dat de Tilburgse Kermis in juli plaatsvindt, hebben we ook een protocol voor sneeuw liggen.”
Harde wind, zweefmolen omlaag
De gemeente is niet de enige die het weer in de gaten houdt, ook exploitanten houden hun attractie zo veilig mogelijk. Dat is soms best uitdagend. Bijvoorbeeld als je attractie heel hoog is, zoals de 80-meter hoge zweefmolen Aeronaut op het Piusplein. Boven in de attractie zit een windmeter. Een medewerker van de Aeronaut vertelt: “Als de wind te hard waait, geeft de windmeter een signaal aan de computer en stopt de attractie automatisch. Dan zakken de gondels terug naar beneden zodat de mensen veilig uit kunnen stappen”.
Ook de Anubis, een booster op de Spoorlaan, treft maatregelen om hun attractie veilig te houden bij zwaar weer. “Als er onweer aankomt, moeten we de attractie stilzetten. Ook bij harde wind van boven de 70km/h gaat de attractie op stil, dat gaat automatisch.” De exploitanten hebben contact met de gemeente over aankomend weer.