Kermis FM News header
Tilburgse Kermis 2023

Van ledlampen tot batterijen: dit doet de gemeente om de kermis duurzamer te maken

20230726 Woensdagavond Sfeer Kermis FM 5375

Er wordt heel wat stroom verbruikt in Tilburg om alle boosters, draaimolens en andere attracties tien dagen te laten draaien. Voor de kenners: alles bij elkaar gaat er meer dan 100.000 kilowattuur aan elektriciteit doorheen. Maar het is 2023 en dus moet ook de Tilburgse Kermis denken aan duurzaamheid. Peter Nieuwenhuizen van het kermisteam vertelde ons wat er allemaal gebeurt.

Hardcups

Een van de meest zichtbare duurzame maatregelen die de kermis heeft genomen, zijn de herbruikbare hardcups. Als je een drankje koopt bij een van de horecatenten op de kermis, betaal je een euro voor je beker. Deze bekers kan je later inleveren, dan krijg je 50 cent terug.

Maar dat is niet het enige. Er zijn ook minder zichtbare duurzame oplossingen. Drie dingen die duurzaam zijn waarvan je niet weet dat ze er zijn:

1. Ledverlichting

Er zijn allerlei exploitanten die ledverlichting gebruiken. Dit ziet er niet alleen heel mooi uit, maar ledverlichting is ook nog eens heel duurzaam. Het is een milieuvriendelijke vorm van licht. Nieuwenhuizen van het kermisteam hoopt dat steeds meer exploitanten kiezen voor ledverlichting.

2. H2O-diesel

Ook is er een dieselaggregaat te vinden op de kermis. Deze aggregaat werkt op H2O-diesel. Nieuwenhuizen is hier blij mee: “Het is echt schonere diesel voor het milieu. En daar hebben we bewust voor gekozen.”

3. Batterij

Dan is er nog de batterij. Het is een gigantisch gele wagen met allemaal lichtjes erin. Nieuwenhuizen vertelt enthousiast: “We hebben gevraagd aan de leverancier hoe we nou zo goed mogelijk groene stroom kunnen leveren. En dit is het geworden. Daar zijn we heel blij mee.”

Een klein probleempje

Er is wel een kleine maar. Op een zo’n grote batterij, kan één attractie draaien. Maar op de kermis staan natuurlijk ruim tweehonderd attracties. Dan zouden er dus ook ontzettend veel batterijen nodig zijn. Nieuwenhuizen geeft aan dat er nog ontzettend veel wordt ontwikkeld op dit gebied. Dus wie weet is er volgend jaar wel een kleinere batterij waar heel veel attracties op kunnen draaien.