Kermis FM News header
Tilburgse Kermis 2023

Kermiswethouder in afsluitende persconferentie: 'Piemelknuffels stijf uitverkocht'

Schermafbeelding 2023 07 30 om 14 02 54

Zojuist heeft kermiswethouder Maarten van Asten een persconferentie gegeven bij het Interpolis-gebouw. De wethouder sprak van een "geslaagde kermis met weinig incidenten". Volgens hem was het een gevarieerde kermis met veel mooie momenten.

Van Asten heeft erg genoten in zijn tweede jaar als kermiswethouder. Deze kermis was volgens hem te kenmerken als een ''ouderwets gezellige editie met een oer-Hollands buitje tussendoor''. Op het kermislint en net daarbuiten was er elke dag iets te beleven voor jong en oud. "De weergoden waren goed gezind met een enkel buitje daargelaten".

Wat betreft incidenten had de EHBO het rustig dit jaar, zij waren vooral bezig met verzwikte enkels en paracetamol en het uitdelen van pleisters.

Bekijk hier een paar momenten uit de persconferentie:

'Stijf uitverkocht'

Van Asten grapt ook over de hitknuffel van dit jaar: de piemelknuffel. Die was het onderwerp van gesprek en heeft zelfs het landelijke nieuws gehaald. "Ze zijn inmiddels stijf uitverkocht, kan ik wel melden", aldus de wethouder.

De wens van de gemeente is om het aantal verschillende attracties nog te vergroten. Door het wegvallen van de Energizer viel er een gat, maar dat is door de gemeente snel opgevuld met een andere attractie.

Ook sprak de wethouder over de 'festivalisering.' De attracties blijven volgens Van Asten altijd het kloppende hart van de kermis, maar dit jaar is het feest wat meer verbreed naar de randen van de kermis met onder andere een buitenbioscoop en draaiorgelfestival.

Uitzicht over de kermis vanuit het Interpolis-gebouw
Uitzicht over de kermis vanuit het Interpolis-gebouw
Beeld: Kermis FM

Duurzaamheid

Verder sprak de wethouder over hoe duurzaamheid dit jaar een belangrijk onderwerp was voor de gemeente als zowel voor de exploitanten. Veel attractie-eigenaren zijn overgeschakeld naar led-verlichting en sommige hebben zelfs zonnepanelen op de attracties. "Dit zijn stappen voor de toekomst." Ook wat betreft de afvalinzameling gaf de wethouder complimenten naar exploitanten, zij hebben met vele kracht hun best gedaan om dit goed uit te voeren.

Luchtbuks Ria Trofee

Dit jaar was de eerste uitreiking van de Luchtbuks Ria Trofee. Van Asten benoemde dat de foto van een roze menigte tijdens de Pride Walk op Roze Maandag van fotograaf Amar Sjauw En Wa Windhorst won. De trofee is vernoemd naar Ria van Dijk, die tot haar overlijden elkaar op de kermis een foto shoot bij een schietsalon.