Na valse start genieten jong en oud van Ballon Voyage op de Tilburgse kermis

Vanaf de hoek van de Spoorlaan zie je het groenblauwe torentje al boven de kermiswagens uitsteken. Het beeld verandert plots als de ballonengondels de lucht in gaan en in een schuine positie rustig door de lucht zweven. Kermisexploitant Marinus de Weijer (64) bestuurt met een glimlach de attractie vanuit zijn kassahokje. “Het unieke van deze attractie dat hier een heel gezin in kan. Ouders met twee kinderen kunnen hier tegelijk in. Dat is denk ik heel belangrijk want dat missen we een beetje op de kermis.”
Eigenlijk zou de ballonenmolen van De Weijer vorig jaar al zijn intrede doen op de Tilburgse kermis. Toen bleek dat de molen de kermis niet ging halen, is hem vorig jaar al zijn plek op de kermis toegezegd. “Uden ging vorig jaar niet door. De attractie was toen net niet klaar. De kans dat hij in Tilburg wel open kon was heel groot. Een collega van ons, Martin Meijer, had een kleinere versie van de ballonnenmolen. Die was ook nog niet klaar. We hebben toen aan kermisbaas Jet van Baast gevraagd of wij zijn plaats mochten overnemen als die van ons wel klaar was. Jet was heel blij, maar uiteindelijk is het niet gelukt. Zij heeft toen wel al toegezegd dat we volgend in Tilburg zouden staan. Daarom zijn we nu hier.”
Tegenslag
De attractie stond gepland voor seizoen 2021, maar werd door verschillende factoren te laat opgeleverd. “Hij moest afgeleverd worden in juni, maar dat werd helaas pas augustus 2022”, zegt De Weijer zuchtend. “Dat heeft allerlei oorzaken. Corona zorgde voor vertraging en materialen waren niet te verkrijgen. We hebben ook heel veel pech gehad in februari 2022. Toen kregen we tijdens de testritten een groot probleem met de cilinders die de attractie omhoog moeten drukken. Toen moesten er weer nieuwe cilinders komen. Dan kom je weer in de naweeën terecht van de coronatijd. Toen werd er verteld dat de levertijd 45 dagen was, maar dat werden 125 dagen.”
Inmiddels draait de attractie soepel en is hij klaar voor de kermissen. “In de winter hebben we nog allemaal tests gedaan”, vertelt De Weijer. “Het moest allemaal nog gefinetuned worden. Heel af en toe komt de fabrikant nog langs voor de nazorg. We zitten nu op 99% van wat het moet zijn.”
Balloon Airport
De naam voor de attractie heeft de exploitant niet zelf bedacht. “Dat heeft Han Vermolen, de eigenaar van fabrikant Wood Design, verzonnen”, zegt De Weijer. “De attractie zou eerst Balloon Airport heten. We zouden het in het thema maken van een vliegveld, maar dan voor ballonnen. Vandaar ook dat uitkijktorentje boven op de toren. Het thema kwam toch niet helemaal uit de verf. Voor dat thema had het ontwerp van de molen wat strakker en moderner moeten zijn. Toen is Ballon Voyage bedacht.”

Leegte
De Weijer heeft in zijn leven al een aantal zaken mogen exploiteren op de kermis. Hij begon in de jaren ‘80 met gokkramen. “In 1994 hebben we besloten om de nieuwe attractie Techno Dance te kopen in Italië, een zogenaamde jumper. Die hebben we 17 jaar gehad”, vertelt De Weijer trots. Nadat hij zijn mini-afterburner Ultimate in 2019 had verkocht wilde hij het graag rustiger aan doen. “Maar toen kwam ik in een leegte terecht”, zegt de exploitant terwijl hij voor zich uit kijkt. “Toen hebben we in 2020 opdracht gegeven om Ballon Voyage te laten bouwen. Omdat het een attractie is voor iedereen denken wij daarmee een gat in de markt te slaan.”

Verroeste klinkerbrug
De kleuren van de toren heeft De Weijer niet zelf bedacht. “De eerste foto die ik kreeg van de kleurstelling was een hele oude brug met klinkers en roest. De kleuren heb ik aan fabrikant Wood Design uit Vught overgelaten, want zijn hebben er veel meer ervaring mee dan ik. Zo zijn we eigenlijk tot deze kleurstellingen gekomen.”
Om uit te blinken op de kermis moet je tegenwoordig heel wat uit de kast halen. De Weijer vertelt dat hij juist daarom heeft gekozen voor iets anders. “De hele bouw en de uitstraling van de attractie is helemaal in Eftelingstijl en is ook getekend door iemand die betrokken is bij de Efteling”, zegt De Weijer. “Ik denk dat daarom deze attractie zo uniek is. De hele ballon, van boven tot de onder, inclusief het gondeltje en de steam punk decoratie, zijn speciaal ontworpen voor deze attractie. De verlichting moest ik wel zelf bedenken. Het kassaontwerp is samen met Studio Alex Pijl gedaan.”
Op maat gemaakt
De attractie is speciaal ontworpen voor De Weijer en zijn vrouw Ria. “Het moest één transport worden”, zegt hij tevreden. “Dat is ook gelukt. We zijn al op leeftijd en we wilden het heel simpel houden. We werken veel met hydrauliek en de afstandsbediening. Daarom kunnen we de attractie op- en afbouwen met zijn tweeën. Als het moet kan ik het zelfs alleen. De toren ligt plat op de kassa, daar komt een hydraulische cilinder aan die hem omhoog zet. Alles is zo gemaakt dat we het qua gewicht aankunnen. Zo simpel hebben we het gemaakt.”
Ondanks de simpelheid zijn er wel wat dingen die gedemonteerd moeten worden. Dit komt omdat het ontwerp niet helemaal is uitgepakt als gehoopt. “Oorspronkelijk konden alle ballonnetjes aan de toren blijven, maar helaas moet ik vier ballonnetjes loshalen”, vertelt De Weijer. “Dan moet ik de kap van de ballon ook nog weghalen, anders past het niet onder de mast die naar beneden klapt. Dus daar zit een beetje werk in. Dat was oorspronkelijk niet de bedoeling. Maar het is een prototype. Alles is door de computer gemaakt en dat werkt in de praktijk soms anders dan de computer laat zien.”
Door het eenvoudige attractieontwerp duurt de op- en afbouw niet zo lang volgens De Weijer. “We bouwen hem af in 3,5 uur en op in 5 uurtjes. Gewoon rustig aan met zijn tweeën. De toren is 14,5 meter hoog tot het decorstukje bovenaan. De ballonnen gaan 8,5 meter de lucht in. Het mooie is dat ik de enige ben in de wereld met een ballonnenmolen die bovenin kantelt. Tijdens het draaien krijg je dan een hoogteverschil. Dat is uniek.”
Ultimate
Van alle attracties die De Weijer heeft gehad is Ballon Voyage nog geen favoriet. “Dat komt omdat het gevoel bij de attractie weg is gegaan”, vertelt hij. “In de coronatijd hadden we niks, omdat de molen 15 maanden te laat is afgeleverd. Je kijk ergens naar uit. Net zoals wanneer je een nieuwe auto koopt, er staat een datum bij en het duurt uiteindelijk meer dan een jaar voordat je hem krijgt. Dan is je gevoel van je nieuwe auto weg. Dat moet weer terugkomen.”
Over zijn lievelingsattractie hoeft hij niet lang na te denken. “Mijn leukste was toch wel de Ultimate, een KMG Freak Out. Die was hoog, snel en ook heel compact. Heel eerlijk gezegd heb ik die dan toch iets te vroeg weggedaan, maar daar kom je pas later achter. Nu is dat klaar, die attractie is nu weg. Diep in mijn hart is dat wel een gemiste attractie.” Ondanks het gemis van zijn oude attractie weet hij wel te relativeren over de keus van zijn nieuwe ride. “Ballon Voyage is gemaakt voor onze leeftijd. Aan de Ultimate zaten zwaardere onderdelen waar we personeel voor nodig hadden. Personeel is moeilijk te verkrijgen. Daarom wilden we geen personeel meer. Het gevoel van deze attractie moet nog groeien. We krijgen er inmiddels steeds meer plezier in.”

Genieten van het leven
Inmiddels zijn De Weijer en zijn vrouw in hun volgende levensfase. “Over een paar jaar gaan we met pensioen”, glundert de exploitant. “We hebben al meer dan 45 jaar gewerkt. We gaan genieten van ons leven. De kermis doen we misschien nog een, twee of drie jaar. Langer dan drie jaar zal het denk ik niet worden.”
De attractie van de exploitant is niet alleen een attractie, maar ook een deel van zijn pensioen. “Maar dit is niet ons enige pensioen”, glundert hij. “We hebben nog een woning, een groot stuk grond en een hal. Misschien gaan we met het geld wel verhuizen naar Spanje”, lacht De Weijer. “De kou ben ik wel een beetje zat eerlijk gezegd. Het koude land hoeft van mij niet meer. Het is de bedoeling dat we van het pensioen gaan genieten en hopelijk een hele lange tijd met elkaar, de kinderen en kleinkinderen.”