Kermis FM News header
Tilburgse Kermis 2023

Kleurrijke El Mundo primeur voor de Tilburgse Kermis

20230725 Attractie El Mundo Kermis FM 2872

Als je dit jaar het Stadhuisplein op komt gelopen kan je er haast niet omheen kijken. Met de rijk gedecoreerde gevelplaten is kantelzweefmolen El Mundo een unieke attractie op deze editie van de kermis. Kermisexploitant Annemieke van der Donk (53) vertelt dat deze attractie niet alleen hier de enige is in zijn soort. “Hij is uniek in de hele Benelux. In Duitsland zijn er wel meerdere kantelzweefmolens die rondreizen. Anders vind je ze alleen in pretparken.”

De wereldse molen is gemaakt voor het hele gezin. “De doelgroep is vanaf 1 meter. Dus bijna iedereen mag er in”, vertelt Van der Donk opgewekt. “Er gaan oudere mensen in de attractie, kinderen onder begeleiding van volwassenen, maar ook wel degelijk jongeren. Als ze er in zijn geweest komen ze ook gegarandeerd terug voor nog een rondje, want de rit die in deze molen zit is heel verassend. Voor de jeugd moet het allemaal sneller en harder, maar als ze hier in hebben gezeten zijn ze echt verbaasd over de beleving”, vertelt ze. “Je krijgt er vlinders van in je buik. Je krijgt het gevoel dat je echt los bent van de grond. Ik denk dat dit de enige attractie is in Nederland waarin je letterlijk zweeft.”

Annemieke van der Donk samen met haar schoondochter voor El Mundo
Annemieke van der Donk samen met haar schoondochter voor El Mundo
Beeld: Leslie Gerssen

Wellenflug

Van der Donk kocht deze zweefmolen drie jaar geleden samen met haar man Wiek Thomassen. Daarvoor hadden ze een andere molen in hun bezit. “Dat was ook een Wellenflug, zoals deze molens eigenlijk heten”, vertelt Van der Donk. “Die molen was over de 30 jaar oud en is destijds opgekocht van een pretpark. Na ons is die uiteindelijk naar Frankrijk gegaan. Daarna ontstond het idee dat er een nieuwe wellenvlieger moest komen. Het thema van die andere molen was Nederland. We vonden het leuk om dat uit te breiden naar de wereld. Op die manier is El Mundo tot stand gekomen.”

De oude Wellenflug
De oude Wellenflug
Beeld: Annemieke van der Donk
De oude Wellenflug
De oude Wellenflug
Beeld: Annemieke van der Donk
El Mundo op het Stadhuisplein
El Mundo op het Stadhuisplein
Beeld: Kermis FM
El Mundo op het Stadhuisplein
El Mundo op het Stadhuisplein
Beeld: Kermis FM

Speciaal voor de kermis

El Mundo is speciaal ontwikkeld voor de kermis. “Het is gemaakt om zo snel mogelijk op te bouwen”, vertelt Van der Donk. “De zweefmolen staat in ongeveer 6 tot 7 uur. Heel veel delen zijn opklapbaar of opvouwbaar. Dat zorgt voor het onderscheid met een ouderwetse zweefmolen, want deze is veel makkelijker in elkaar te zetten. Dit is de enige transportabele in zijn soort.”

Ook het aantal wagens is minimaal bij deze attractie. Alle delen van de attractie worden verdeeld over twee wagens. “Feitelijk is het één transport, dat is de middelbouw-wagen met de molen. Omdat we niet wilden inboeten aan mooiigheid, want hij is ook heel sierlijkheid, zijn het twee transporten geworden”, zegt Van der Donk blij. “Want alle panelen zijn bewerkt. Als we ze die gewoon strak hadden gehouden dan paste alles plat op één transport."

Niet de eerste

Ondanks dat er de afgelopen jaren geen kantelende zweefmolen in Nederland te vinden was, is deze wellenvlieger niet de eerste in zijn soort op de kermis volgens Van der Donk. “45 jaar geleden is er al een kantelzweefmolen op de Nederlandse kermis geweest. Die was van een andere fabrikant dan die van ons."

De fabrikant van El Mundo is Wood Design Amusement Rides uit Vught. Zij bouwen draaimolens en zweefmolens op maat zoals de klant dat wil hebben. “In samenwerking met Wood Design is deze molen tot stand gekomen. Mijn man werkt bij deze fabrikant. De vloeren, de hekken, de trappen en het ijzer achter het polyester heeft mijn man allemaal gemaakt”, vertelt Van der Donk trots. “De rest is gemaakt door Wood Design en alle schilderijtjes erop zijn handgedecoreerd.”

Opnieuw een Wellenflug

Van der Donk en haar man hebben niet getwijfeld over het opnieuw nemen van een Wellenflug. “Ten eerste, je zal het al wel hebben gezien, het is een ontzettend mooie zaak. Het is gewoon lust voor het oog. Wat de molen speciaal maakt is dat de polyestergevels uniek zijn. Daarnaast hoeven we niet zo te concurreren. De omzetten zijn niet zo hoog als een breakdance of dergelijke die de hele jeugd erin trekt, maar dat hebben wij ook helemaal niet nodig met deze attractie.”

Pensioen

De toekomst ziet er voor Van der Donk en haar man goed uit. “Mijn man is inmiddels 65 jaar, dus ik denk dat we nog een aantal jaren volop aan de slag gaan en daarna onszelf dan langzaam terugtrekken. Eigenlijk zit je te kijken naar onze spaarpot. Als deze molen uiteindelijk wordt verkocht, dan hopen we daarvan rond te komen met een kleinigheidje erbij. Een kinderhandje is gauw gevuld. We gaan voorlopig nog 2 of 3 jaar door en dan moet het zo langzamerhand wel een beetje minder gaan worden.”

Van der Donk is dit jaar met deze attractie naar Tilburg gekomen, zodat iedereen van deze bijzondere zweefmolen kan genieten. “Het werd tijd om Tilburg een keer te gaan bezoeken. Wie weet staan we volgend jaar hier nog een keer.”