Kermis FM News header
Tilburgse Kermis 2023

Negen meter hoge glijbaan de eyecatcher van gloednieuw funhouse

20230725 Adventure Bay Kermis FM 3118

Met een glimlach zit kermisexploitant Corrie Spelbrink (35) in zijn kassahokje voor zijn gloednieuwe funhouse Adventure Bay. De twaalf meter hoge attractie staat dit jaar voor het eerst op de Tilburgse kermis. “Wat dit funhouse uniek maakt zijn vijf etages vol plezier met een waterparcours erbij. De decoratie is de enige in zijn soort in Nederland”, vertelt Spelbrink enthousiast. Zijn unieke selling-point: de glijbaan van negen meter hoog.

Als je aan komt lopen op de Heuvel, dan valt de grote, zomerse attractie van Spelbrink meteen op. “We hebben een tropisch thema wat zomers perfect bij de kermis past. Daarbij hebben we een waterparcours wat hartstikke leuk is voor de kermis”, vertelt de exploitant. “Mensen kunnen nat worden maar dat hoeft niet, al dat soort dingen bij elkaar maakt onze attractie een van de enige in zijn soort in Nederland”.

Op de vraag of de attractie goed is ontvangen door het publiek, hoeft Spelbrink niet lang na te denken. “Dat hoef ik niet te vragen, dat kan ik zien als ze eruit komen”, vertelt hij lachend. “Ik heb het hele jaar nog niemand chagrijnig uit de attractie zien komen. Iedereen komt er met een glimlach van oor tot oor uit en zodra ze eruit zijn willen ze er gelijk weer in. Dus dat spreekt voor zich.” Het opklaren van het weer werkt de zaken voor Spelbrink in de hand. “De regen is vertrokken en de temperatuur trekt wat aan. Dan zijn de doordeweekse dagen hier ook heel goed bezocht”, vertelt hij blij.

Corrie Spelbrink in de box office van Adventure Bay
Corrie Spelbrink in de box office van Adventure Bay
Beeld: Leslie Gerssen

Vers uit de fabriek

De gloednieuwe attractie was pas begin dit jaar gereed voor gebruik: “Niet alleen hier op de kermis, maar voor dit seizoen is de attractie compleet nieuw. Hij is in maart uit Italië gekomen, vers uit de fabriek. Dit is de achtste kermis die wij dit jaar doen”, zegt Spelbrink. “Mijn vorige attractie was ook een funhouse. Die heette Crazy Circus. Die hadden we compleet aangekleed in circusstijl. Die was wat kleiner en daarmee deden we dan ook alleen de kleinere kermissen. Vandaar dat we hebben gekozen voor een nieuw funhouse, een grotere, zodat we de grotere kermissen in Nederland en Duitsland kunnen bezoeken.”

Droom

“Het is altijd al een droom van mij geweest om met een groot funhouse te reizen”, vertelt Spelbrink terwijl hij penningen voor zijn attractie verkoopt. “Puur omdat ik het zelf een van de allerleukste attracties vind die er zijn. Grotere draaizaken zijn ook leuk, maar die zijn vooral gericht op de oudere jeugd. Wat mij enorm aanspreekt aan dit soort attractie is dat het een zaak is voor de hele familie. Het is voor een breder publiek bestemd. Daardoor heb je veel kinderen in de attractie wat zorgt voor veel gezelligheid. Dat spreekt me meer aan dan een hoge, snelle, draaiende vermaak-zaak.

Funhouse Adventure Bay op de Heuvel
Funhouse Adventure Bay op de Heuvel
Beeld: Kermis FM
Funhouse Adventure Bay op de Heuvel
Funhouse Adventure Bay op de Heuvel
Beeld: Kermis FM
Funhouse Adventure Bay op de Heuvel
Funhouse Adventure Bay op de Heuvel
Beeld: Kermis FM

Aantal uurtjes bouwen

Het funhouse opbouwen neemt wel wat tijd in beslag volgens de exploitant. “We zijn met vier man 8 uur bezig om hem op te bouwen en met vier man 6 uur bezig om hem weer af te breken. Als het huis eenmaal afgebroken is zijn er twee transporten waar we mee over de weg rijden, dus dat is redelijk compact voor een kermisattractie. De afmetingen van het attractie zijn 24 meter lang, 8 meter diep en 12 meter hoog. Het totaalgewicht van de attractie is zo’n 45 ton. Dat is een hele hoop gewicht om elke week mee te sjouwen.”

Spelbrink vertelt dat hij heel zuinig is op zijn nieuwe aanwinst. Hij rijdt het liefst elke week zelf zijn attractie van A naar B: “Het zijn transporten die te groot zijn, waardoor ik het moeilijk vind om het aan een ander over te laten. Als je kermisexploitant bent, dan is de attractie niet alleen je werk. Het is een deel van jezelf, je gezin, het is je bron van inkomen, je hobby en je werk tegelijk. Dus daar ben je brand en brand zuinig op.”

Toekomst

Spelbrink laat weten dat er in de toekomst nog andere dromen zijn om te vervullen: “Er zijn nog twee dingen die ik enorm interessant vind. Een reuzenrad vind ik nog altijd een hele mooie attractie. Of een groot spookhuis. Maar voorlopig blijven we zeker een aantal jaren met ons nieuwe funhouse reizen over de Nederlandse kermissen.”