Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Wetenschap op de kermis: wat is jouw politieke onderbuikgevoel?

201707xx Header Kermis Wetenschap fit19202 C800ssl1

Tussen alle zuurstokken, suikerspinnen en drukke attracties door is er ook ruimte voor serieuze zaken op de Tilburgse kermis. Sociale wetenschappers grijpen de drukte aan om ‘het politieke onderbuikgevoel’ van de bezoekers te onderzoeken.

“We willen weten hoe mensen reageren op maatschappelijke issues”, zegt Gijs Schumacher van de Universiteit van Amsterdam tegen het Brabants Dagblad. “We meten drie verschillende reacties: hartslag, fronsen en zweten.”

Immigrantenkwesties

Met een mobiel laboratorium staan de onderzoekers van OnderbuikNL in de Spoorzone. Proefpersonen krijgen twee video’s te zien die gaan over immigratie. De eerste video geeft een heel negatief beeld over immigranten, de tweede draagt juist een positieve boodschap.

“De vraag is: verandert de hartslag van mensen terwijl ze neutrale informatie of politiek geladen informatie zien”, zegt Schumacher. “We proberen te analyseren hoe het lichaam reageert op die boodschappen.”

Zweetafgifte

Deelnemers krijgen daarom elektrodes boven de wenkbrauwen geplaatst waarmee het aantal keren fronsen wordt geregistreerd. Via de vingertoppen wordt zweetafgifte gemeten.

“Sommige mensen zijn tegen immigratie, dus die zullen veel negatiever reageren op het positieve filmpje en vice versa. Daar zijn we in geïnteresseerd.”