Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Marc van Alphen staat weer op podium na hartaanval vorig jaar

201707xx Header Mircofoon 20161 fit19202 C800ssl1

Het gaat weer goed met hem. Beter zelfs dan voor dat vreselijke incident op het podium op het Piusplein. Direct na zijn optreden op de Tilburgse kermis 2016 zakte zanger Marc van Alphen in elkaar. Een hartaanval. ,,Dankzij de mensen die mij gereanimeerd hebben, heb ik het overleefd.” Onze collega’s van het Brabants Dagblad interviewden hem een jaar na zijn hartaanval.

Zelf weet hij bijna niets meer van de dag. Het optreden op de carnavalsavond op het Piusplein is hij vergeten. Ook het moment dat het fout ging.

De honderden mensen op het plein weten het nog goed. Als Van Alphen van het podium stapt, zakt hij in elkaar. Omstanders twijfelen geen seconde en starten direct met reanimeren. Dat heeft hem gered, beseft de zanger (52) precies een jaar na dato. ,,Als je kijkt naar Nouri, die jongen van Ajax. Hij had een zuurstoftekort. Acht van de tien mensen die dit meemaken, overleven het niet, hoorde ik later van de ambulancemensen.”

Herstel

De Tilburger is twee dagen in slaap gehouden. Eenmaal ontwaakt is hij zo verward dat vrienden en familie vrezen dat hij zuurstoftekort had gehad. ,,Ik kon niet praten. Maar het eerste dat ik deed was een liedje zingen in mijn hoofd. Ik heb drie- tot vierhonderd liedjes in mijn hoofd. Ik dacht: als ik de tekst nog maar ken.” Dat is gelukkig het geval.

Maar de weg naar herstel is lang. ,,Ik kwam in een draaimolen terecht van opereren. Ik heb vijf omleidingen gekregen.” De zes weken daarna waren naar eigen zeggen een ramp. ,,Ik dacht dat mijn carrière naar de knoppen was. Dat ik mijn oude beroep van verzekeringsagent weer moest oppakken.”

In oktober merkt hij dat de pijn bij het ademhalen minder wordt. Hij probeert ook weer te zingen, op het Oktoberfest in de Koepelhal in Tilburg. ,,Daar waren veel mensen bij die ik zijdelings ken. Ik was heel blij dat het weer ging.”

Het herstel ging daarna wonderbaarlijk goed. Tegenwoordig staat hij elke week weer op het podium. Om gezond te blijven, moet hij drie keer in de week sporten en gezonder eten. Dat is niet altijd makkelijk voor de bourgondiër. Maar hij merkt dat hij er veel profijt van heeft. ,,Ik ben gezonder dan ik was. Het gaat geweldig.” Hij heeft door het sporten wat meer volume in zijn longen, waardoor hij wat hoger kan zingen.

Opschrijven

Ook voor veel betrokkenen, zoals zijn moeder, zus en vrienden, was de hartaanval en de periode erna behoorlijk heftig. Voor hun verwerking en die van hemzelf, vraagt Van Alphen hen om hun ervaringen op te schrijven. ,,Daar kom ik nu pas aan toe, nu ik na het herstel terugkijk.”

Dinsdagavond om 22.00 uur staat hij weer op het podium waar het mis ging. Zoals andere jaren is er weer een carnavalsavond en treedt Marc van Alphen gewoon weer op. Een beetje gek is het wel, beseft de zanger. ,,Deze week liep ik alvast over het Piusplein. Daar zag ik het podium weer. Dat was even vreemd, want ik was er altijd vanuit gegaan dat het in een tent had staan zingen. Maar het was dus op het plein.”

,,Nu ik er weer sta is het wel een momentje. Ik laat het niet zomaar voorbij gaan. Veel vrienden komen. Ja, het wordt een speciaal moment.”