Essentieel voor een lange nacht: je eigen kermisburger
10 dagen Kermis FM maakt natuurlijk hongerig. Wat wil je dan het liefste? Juist, een kermisburger. Voor al dat harde werken, hebben wij topkoks, die al die dagen het eten voor ons maken. Een daarvan Elger van der Wel, die bekendstaat om zijn burgers. Elke vrijdag bakt hij hamburgers, en speciaal voor Kermis FM maakte hij een recept waarop je de hele nacht door kan.
Aangezien de kookkunsten van onze burgerkoning zo goed in de smaak vielen, delen we hier het recept met je.
Handig, voor als je zo meteen nog de kermis op gaat!
Recept voor de Kermisburger
Het recept is per burger, maar je kunt natuurlijk makkelijk meer maken. Van de barbecuesaus maak je sowieso een hele pot in één keer. Genoeg voor een heleboel burgers en makkelijk te bewaren in de koelkast voor na de kermis!
Ingrediënten
Voor de barbecuesaus
- 1 ui
- 50 ml azijn
- 240 gram ketchup
- 240 ml water
- 1 eetlepel worcestersaus
- 120 gram bruine rietsuiker of basterdsuiker
- klontje boter
- enkele druppels tabasco
En verder
- 150 gram versgedraaid rundergehakt
- 1 burgerbroodje
- theelepel mosterd
- paar druppels tabasco
- 2 eetlepels homemade barbecuesaus
- 2 plakjes ontbijtspek
- eetlepel oude-kaassnippers
- 1/2 zoete witte ui
- 1 plakjes tomaat
- paar schijfjes augurk
- paar plakjes jalapeño
- handje fijngesneden ijsbergsla
- 1 theelepel mayonaise
Bereiding
- We gaan eerst de barbecuesaus maken, want dat kost best wat tijd. Versnipper hiervoor de ui. Hoe fijner hoe beter.
- Zet een sauspannetje op een zacht vuurtje en smelt hierin de boter. Vervolgens doe je de ui in het pannetje en bak je deze kort aan.
- Doe azijn, ketchup, water, worcestersaus, suiker en tabasco erbij. Roer alles goed door en breng op smaak met wat zout en peper.
- Om er een mooie dikke saus van te maken moet je hem minstens een kwartiertje doorkoken.
- Laat de saus afkoelen en giet hem vervolgens in een pot of fles. Je kunt die het beste vooraf steriliseren of in ieder geval goed omspoelen met kokend water. Bewaar hem in de koelkast als je hem niet op je burger doet.
- Is de saus klaar? Dan gaan we burgers maken! Snijd de tomaat in plakjes, als je dat nog niet hebt gedaan, en snijd de ui in ringen. Meng de mayonaise door de ijsbergsla.
- Maak van het gehakt een mooie burger met behulp van een kookring van 12 centimeter en zet deze afgedekt in de koelkast. Heb je geen kookring? Maak dan een bal van het gehakt en druk deze plat op een stuk bakpapier. Wees niet bang dat je hem te plat maakt, want hij wordt in de pan altijd weer wat dikker.
- Zet een kleine koekenpan op hoog vuur en bak hierin het spek krokant. Laat uitlekken op een stukje papier, maar haal de pan niet van het vuur. Snijd in plaats daarvan het broodje open en gril de snijvlakken in het spekvet.
- Veeg de pan schoon en zet weer op het vuur. Doe er wat boter in en bak hierin de uien op middelhoog vuur. Niet te hard, want ze moeten vooral lekker zoet worden.
- Zet een grote koekenpan op hoog vuur. Bestrooi de burger met wat zout en leg hem met die kant naar beneden in de pan. Strooi wat zout op de andere kant, smeer er wat mosterd op en druppel er wat tabasco op. Bak hem 3 minuten en draai hem dan om en bak hem nog 3 minuten. Vergeet ondertussen niet om in de ui te roeren.
- Tot slot moet je de burger nog bouwen: broodje, sla met mayo, burger, ui, tomaat, bacon, augurk, jalapeño en saus. Je burger is nu te dik om te eten en bevat alle smaken die je je maar kunt wensen. Als dat geen kermis wordt…
Eet smakelijk! En laat je ons even weten of het gesmaakt heeft?