Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Bouw gratis je eigen mini-attractie van lego!

201707xx Header Lego fit19202 C800ssl1

Even geen zin meer in al die herrie en knipperlampjes op de kermis? Ga dan eens kijken bij het ontdekstation in de Spoorzone. Die vind je in een fabriekshal aan de Burgemeester Brokxlaan. Kinderen kunnen bij dat ontdekstation lekker spelen en knutselen, maar er valt ook veel te zien. En het mooie is: het is deze week ook nog eens helemaal gratis!

Het ontdekstation staat vol met technisch gerei voor kinderen, waar ze ter plekke ook talloze workshops kunnen volgen. Kinderen kunnen schieten op apparatuur, en met een beetje geluk winnen ze een cassetterecorder of een oude radio. Niet om te gebruiken, maar om uit elkaar te halen! “Ze kunnen hier oude apparaten uit elkaar halen en dan kunnen ze daar weer nieuwe dingen van maken, robots bouwen en nieuwe uitvindingen doen,” vertelt organisator Bart.

Miniatuurattracties
In diezelfde hal, een stukje verderop, zijn legominiaturen van attracties te bewonderen. In het midden van de zaal staat een grote tafel vol Legoblokjes. Daarmee worden op de creatiefste wijzen echte kermisattracties nagemaakt. Zo ook door Luuk. Hij maakt in een paar uur tijd samen met zijn vader de Booster na. “Ik ben heel erg trots. Hij heeft de kassa helemaal zelf gebouwd,” aldus zijn vader.

“Alle miniatuurattracties die hier te zien zijn, zijn zelf nagemaakt,” vertelt Dennis van Ooijen van de Kermis Expo. “Ik bouw al van kinds af aan met Lego. Ik bouwde altijd attracties na en sinds een jaar of acht op bouw ik op schaal. Over één attractie doe ik ongeveer een maand. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen; met het reuzenrad ben ik twee jaar bezig geweest. Maar het is wel een echte eyecatcher, dus ik ben er zeker trots op.”

Het ontdekstation en de miniatuurattracties zijn het hele jaar open voor publiek. Maar als je toch naar Tilburg komt voor de kermis, mag je deze verborgen parel niet missen. Ook een medewerker reageerde enthousiast: “Het ontdekstation trekt deze dagen veel bekijks. Alleen afgelopen zaterdag al hadden we 1200 mensen over de vloer!”