Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Eigenaar van gesloten Chaos aangeslagen: ‘Ik zou er nog steeds instappen’

Untitled 8 fit6872 C383ssl1

“Aangeslagen, onzekerheid, zenuwen, gestresst, dat is het enige wat we nu voelen.” Dat antwoordde Toon van de Weerdt, al zeven seizoenen eigenaar van de gesloten attractie ‘Chaos’, op de vraag hoe hij zich nu voelt. De Chaos, een variant van de ‘Afterburner’ die afgelopen donderdag in de VS tijdens de rit een gondel verloor, is nu al drie dagen gesloten. Dit zei Van der Weerdt in de Kermis FM-talkshow Kermis Vandaag.

‘Ik ben er zelf van overtuigd dat het ding veilig is’
De afgelopen dagen zijn uit de ogen van Van de Weerdt af te lezen. Hij heeft donderdagochtend direct contact gezocht met de fabriek (KMG) en de gemeente Tilburg. Samen hebben ze besloten de attractie niet te openen tot het Amerikaanse onderzoek de vele vragen beantwoordt. “Ook al hadden we mogen draaien, na het zien van het filmpje was ik niet zomaar achter mijn kassa gestapt om op start te drukken. Ik ben er zelf wel van overtuigd dat het ding voor honderdduizend procent veilig is. Wij voldoen hier in Nederland aan de hoogste normen en veiligheidseisen, keuringen. Ik zou er ook zo à la minute instappen en zeggen druk maar op start.” Toch wil Van de Weerdt een positief advies van de fabriek afwachten.

Afwachten
Over het ongeluk in Amerika weet Van de Weerdt niet meer dan er al bekend was. “De fabrikant is onderweg naar Amerika, maar we hebben voor de rest geen informatie.” Ondertussen is zijn attractie al drie dagen gesloten. De kosten zijn voor eigen rekening. Wel gaat Van de Weerdt zondagochtend in gesprek met de gemeente. Hij verwacht een positief gesprek, “maar het blijft afwachten.”

‘Ik wil aantonen dat de machine veilig is’
Pas maandag mag de attractie afgebroken worden. “Zodra hij transportabel is, gaat hij direct terug naar de fabriek.” Daar zal de Chaos van top tot teen onderzocht worden. Hij wil “aan alle kanten kunnen aantonen dat de machine gewoon veilig is.” Daardoor vreest hij niet voor minder vertrouwen van klanten die het Amerikaanse filmpje gezien hebben. “Je hebt altijd mensen die niet durven, maar ik stap direct weer in. De rampattractie staat in Amerika, en niet in Tilburg, niet in Medemblik, niet in Nederland.”