Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Plas op de (speel)plaats: dit gebeurt er met de ingezamelde urine van de Tilburgse Kermis

201707xx Header Mircofoon 20161 fit19202 C800ssl1

Als je als man tijdens de Tilburgse kermis bent gaan plassen, is de kans groot dat je urine niet in het riool is verdwenen. Tijdens de Tilburgse Kermis is namelijk urine ingezameld. 40.000 liter om precies te zijn. Deze urine wordt na de kermis hergebruikt. Nu horen we je denken: “wat moeten ze daar dan mee?!” Nou, dat zullen we je vertellen!

Tilburg is een stad vol tradities. Eén van de bekendste tradities is natuurlijk Kruikenzeiken, vandaar de carnavalsnaam voor deze stad. Maar waarom staat Tilburg hierom bekend? Urine bestaat voor 93,3 procent uit water en voor 6,7 procent uit vaste stoffen, waarvan ongeveer een derde van deze vaste stoffen ureum is. Van ureum komt na een chemisch proces ammoniak vrij, waarmee geschoren wol gereinigd werd. Daarnaast werd urine gebruikt voor het verven van de wol, bijvoorbeeld voor de kleur blauw. En die wol werd op zijn beurt weer gebruikt voor het maken van textiel, want naast Kruikenstad is Tilburg ook bekend als de Textielstad.

Naast ureum, wat zoals gezegd goed is voor het wassen van wol, bevat urine ook de stof fosfaat. Deze stof schijnt uitermate geschikt te zijn voor kunstmest, en laat dát nou precies zijn waar de ingezamelde urine voor gebruikt wordt! De hoeveelheid opgehaalde urine is goed voor zo’n 4.000 kilo fosfaat, waarmee hele voetbalvelden bemest kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld dat van het Willem II stadion, waar vanavond de kwartfinale van het EK Vrouwenvoetbal (de wedstrijd Oostenrijk tegen Spanje, red.) op het programma staat.