Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Kermis FM podcast: ‘The Founding Fathers’ aan het woord

20180710 Header Radio Microfoon fit19202 C800ssl1

Dit jaar is Kermis FM precies tien jaar dé radio- en televisiezender van de Tilburgse Kermis. Om dit te vieren hebben we negen podcasts gemaakt, één voor elk jaar. Daarin worden per jaar alle gebeurtenissen uitvoerig besproken door de hoofdpersonen van toen. In de eerste aflevering zijn de ‘Founding Fathers’ van Kermis FM aan het woord. Hoe begon het ooit, tien jaar geleden?

Het begon allemaal in 2008 met een idee van huidig Kermis FM-hoofdredacteur Arno Leblanc. Midden in de nacht kreeg hij in de auto op weg naar huis het idee om een radiozender te beginnen tijdens de Tilburgse Kermis. Arno kon het idee maar niet uit zijn hoofd krijgen. Hij deelde het met goede vriend Martijn Planken. Toen ook hij erg enthousiast was begon het grote avontuur: Kermis FM.

Arno en Martijn besloten een brief te schrijven naar de gemeente om te peilen of ook zij interesse hadden in een evenementenzender. Wat bleek: het eerste licht stond op groen. Binnen korte tijd werd een kernteam gevormd met mensen uit de media, maar ook met een Tilburgse link.

Het eerste idee was om uit te zenden vanuit een zolderkamer, maar na enkele gesprekken werd een nieuw plan gemaakt. Kermis FM moest zichtbaar zijn voor iedereen en dus midden in de kermis staan. Ook dat kregen de mannen voor elkaar. “We moesten een plek vinden met een glasvezelaansluiting. Een van die plekken was voor de Heuvelkerk. Toen zijn we naar de pastoor gegaan en mochten we bij het kerkbestuur komen. Die waren gelijk positief.”

In dat eerste jaar komt gelijk een hele rits aan talentvolle jonge DJ’s naar Tilburg, zoals Wietze de Jager, Frank van der Lende en Domien Verschuuren. Maar ook mensen als Rob Stenders, die hun sporen in de radio al lang hadden verdiend. “We hadden zoveel namen waarmee we konden schermen. Er was nog geen minuut uitgezonden en we hadden al gelijk goodwill gecreëerd.”

Zo maakte de nieuwe Tilburgse radiozender binnen een jaar naam en faam in het medialandschap en werd de basis gelegd voor 10 mooie jaren Kermis FM.

Luister/download hier de eerste aflevering van deze tiendelige podcastserie, en hoor hoe het tien jaar geleden allemaal begon!