Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

De geschiedenis van kermis: 5 dingen die je misschien niet wist

20180708 Headers nostalgie fit19202 C800ssl1

Veel mensen kijken een jaar lang uit naar de kermis. En als het dan eindelijk juli is, vermaken de bezoekers zich volop met attracties, schiettenten en suikerspinnen. Maar was dat vroeger ook zo? Wij doken de geschiedenisboeken in en kwamen achter deze vijf feitjes over de kermishistorie.

Wist je dat…

  • De kermis geboren werd in de katholieke Kerk? Tijdens een wijding werd er een jaarmarkt georganiseerd. Er werd toen gepraat over ‘de kerkmis’. De huidige ‘kermis’ is een verbastering daarvan.
  • De eerste Nederlandse kermis in 1023 was? Op 26 juni om precies te zijn. Het was de dag dat de Sint Maartenskerk in Utrecht werd gewijd.
  • Slagers een grote rol speelden op de kermis vroeger? Op de donderdag voorafgaand aan de kermis was namelijk het ‘vleiskeuren’. De bezoekers konden zo kennismaken met nieuwe soorten vlees van de slager. Er vond tegelijkertijd ook een andere vleeskeuring plaats: bij het vleiskeuren was het de bedoeling dat jongens en meisjes elkaar leerden kennen. Een soort prehistorisch Tinder, dus.
  • Tot begin 1900 de kermisexploitanten meestal niet verder dan hun eigen provincie kwamen? Nu hebben we mooie geasfalteerde wegen, maar dat was vroeger wel anders. Met paard en wagen was het voor de exploitanten een te grote opgave om de provincie uit te gaan.
  • De kermis bijna niet meer bestond? In de 19e eeuw verdwenen veel kermissen door grote ladingen kritiek. Stadsbesturen waren geen fan van onder meer het grote gebruik van alcohol en de gokspellen.

Gelukkig bestaat de kermis nog altijd. Wat zou het verschrikkelijk zijn als er geen Tilburgse Kermis meer zou zijn!