Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Kermis FM podcast: 2012, Roze maandag in de hoofdrol

20180710 Header Radio Microfoon fit19202 C800ssl1

Dit jaar is Kermis FM precies tien jaar dé radio- en televisiezender van de Tilburgse Kermis. Om dit te vieren hebben we negen podcasts gemaakt, één voor elk jaar. Daarin worden per jaar de gebeurtenissen of een thema uitvoerig besproken door de hoofdpersonen van toen en nu. In de vierde aflevering staat de Roze Maandag centraal.

Te gast zijn Rona van der Heijden, voorzitter van Roze Maandag, Naud van de Wijngaart, de oud-voorzitter van Roze Maandag en Bobo Frans-Jan Bertens, oud-bestuurslid van Roze Maandag en nu lid van de Raad van Toezicht. Hij zit bovendien ook in de Raad van Advies van KermisFM.

De Roze Maandag is eigenlijk per ongeluk ontstaan toen een van de redactieleden van de GayKrant een bericht had geplaatst op Teletekst. Daarin riep hij lezers op om kermismaandag naar gaybar Popcorn te komen. Aan die oproep werd zo massaal gehoor gegeven, dat Roze Maandag was geboren.

Sinds 2002 is er een officieel bestuur, dat gesteund wordt vanuit de gemeente. Sindsdien is de Roze Maandag alleen maar groter geworden. In 2002 waren er misschien 100 man bij de opening. Dat zijn er tientallen meer geworden. Het is een landelijk event geworden: de NS zet roze treinen in, er is een karavaan, de Pride Walk. En de horeca en kermisexploitanten zijn steeds meer dingen gaan organiseren.

De Roze Kermis trekt nu zo’n 400.000 bezoekers. Ter vergelijking: in Tilburg wonen 200.000 mensen. De manier waarop de attracties worden neergezet is aangepast om te zorgen dat alle bezoekers in de stad terecht kunnen.

Ook Kermis FM heeft het programma aangepast aan de Roze Maandag. Sinds 2011 wordt met het programma ‘Valse Start’ zondag om middernacht de aftrap van de Roze Maandag wordt gevierd.

Luister/download hier de roze maandag aflevering van deze tiendelige podcastserie, en hoor de geschiedenis van deze legendarische dag!