Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Veiligheid boven alles: waarom de regels voor kermisattracties in Nederland zo streng zijn

20180728 Headers Veiligheidsbeugel fit19202 C800ssl1

Omdat kermisattracties groter en heftiger worden, zijn ook de wettelijke regels voor deze attracties strenger geworden. Ze zijn bij ons zelfs een stuk strenger dan in het buitenland. De kermisexploitanten moeten zich aan die regels houden en de Nederlandse voedsel-en warenautoriteit (NVWA) houdt in de gaten of dat ook echt gebeurt. Maar waarom zijn die regels zo streng? Dat hebben we voor je uitgezocht…

Wat zijn de aanleidingen voor deze regels?

Attracties moeten steeds groter, heftiger en hoger moeten zijn, om het publiek aan te trekken. Daardoor nemen natuurlijk ook de risico’s een beetje toe. De kermisexploitant is zelf verantwoordelijk voor een goede op-en-afbouw, en voor het onderhoud van zijn of haar attractie. Dus dat moet allemaal goed en netjes gedaan worden.

Wat zijn de risico’s dan?

In het buitenland zijn er de afgelopen jaren een aantal ongelukken gebeurd met kermisattracties. Dat komt doordat sommige buitenlandse exploitanten hun attractie niet op tijd hebben laten keuren of doordat er een storing is ontstaan. Om risico’s te vermijden zijn er strengere regels voor kermisattracties in Nederland. De exploitant moet ervoor zorgen dat er geen gevaar dreigt voor de gezondheid en veiligheid van de bezoekers van de attractie.

Wat is er de afgelopen jaren gebeurd met attracties?

Een paar dieptepunten uit de kermiswereld de afgelopen jaren;

  • 14 september 2015 brak er een touw van de ‘Bungee-Bal’ in een Frans pretpark. De twee personen die erin zaten kwamen er gelukkig alleen met wat lichte verwondingen uit.
  • 28 maart 2016 zijn er in België 2 mensen gewond geraakt in de ‘Shake & Roll’. Het karretje brak plotseling los en belandde op zijn kop naast de attractie.t
  • 27 juli 2017 is er in de VS een fataal ongeluk gebeurd met een Amerikaanse attractie. Het ging daarbij om dezelfde attractie als de ‘Chaos’ die op de Tilburgse Kermis staat. Één van de armen brak af waardoor zeven mensen gewond raakten en één persoon overleed. Achteraf bleek de attractie niet goed onderhouden. Gelukkig bleek er met de Nederlandse versie helemaal niks mis en kun je veilig een ritje maken.

Vandaar dat de NVWA heeft besloten om de regels hier in Nederland wat strenger te maken. In het buitenland zijn de regels niet zo streng als hier in Nederland. Om die reden zeggen sommige Duitse exploitanten dat ze hier in Nederland niet willen komen staan. Hun attracties voldoen niet aan de voorwaarden.