Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Dit gebeurt er in het geheime kamertje van de poffertjeskraam…

20180728 poffertjeskraam fit19202 C800ssl1

De historie van de kermis zit vol met geheimen. Zo hadden poffertjeskramen vroeger geheime kamertjes, waar dingen gebeurden die het daglicht niet konden verdragen. De poffertjeskraam die op de nostalgische kermis staat, heeft dat nog steeds!

Tinus Beekvelt, eigenaar van die poffertjeskraam, doet een boekje open over wat er gebeurde in die kamertjes.”Het geheim van een apart kamertje… De Chambre Séparée. In de poffertjeskraam stonden er vroeger aan elke kant van de kraam, links en rechts, tien kamertjes met gordijntjes”, vertelt de eigenaar van de poffertjeskraam.

“In die tijd was het niet gepast om te zoenen in het openbaar, of zelfs aanhalen was dan al ‘not done’. Dus toen gingen stelletjes in de rups en dan ging het kapje naar beneden… en dan werden daar de kusjes uitgedeeld en dat gebeurde ook in de Chambre Séparée – men praatte Frans in de poffertjeskraam in die tijd.”

“Daar gingen de geliefden in en de gordijntjes gingen dicht en daar konden ze elkaar kussen en dat was toen een romantisch tafereel.”

Gelukkig is dat inmiddels helemaal veranderd en vindt men het niet meer raar als je op straat iemand een kusje geeft of elkaar knuffelt. Op de nostalgische kermis kun je echter nog steeds zo’n Chambre Séparée van binnen bekijken.