Kermis FM News header
Roze Maandag
Tilburgse Kermis 2023

Tilburg kleurt roze: dit is wat je moet weten over Roze Maandag

20220725 Pride Walk KERMISFM 7397 SMALL

Op maandag 24 juli is het weer zover: de 31e editie van Roze Maandag! De dag dat de Tilburgse Kermis weer in het teken staat van pride en jezelf zijn. Inmiddels doen ze in alle uithoeken van Nederland mee aan deze themadag, dus is het met recht een kermistraditie. Wat kan je dit jaar van Roze Maandag verwachten, afgezien van een roze gekleurd Tilburg?

Wat is Roze Maandag?

Roze Maandag is een dag die in het teken staat van pride. Het begon voornamelijk als een dag voor LHBT’ers, maar inmiddels is het gewoon voor iedereen die trots is op wie die is. En dat doet wat met mensen: het is ieder jaar de aller-drukste dag van de Tilburgse Kermis.

De teller tikt jaarlijks op Roze Maandag wel de 300.000 aan, en dat zijn bezoekers vanuit heel Nederland én zelfs uit het buitenland. Daarmee is de themadag het tweede grootste Nederlandse pride-evenement (naast natuurlijk Pride Amsterdam). En daar zijn we hartstikke trots op!

Van ‘Nichtenavond’ naar Roze Maandag

In 1990 vond Roze Maandag onofficieel voor het eerst plaats. Het was een spontaan (en ietwat ondoordacht) initiatief van de Gaykrant: hoofdredacteur Henk Krol was die avond op de Tilburgse Kermis, dus redacteur Hans van Velde plaatste voor de grap de aankondiging voor een 'Nichtenavond', zoals zij het noemden, op de Nostalgische Kermis op het Stadhuisplein. En als je ooit van Project X gehoord hebt, dan kan je waarschijnlijk al raden wat er gebeurde: er kwamen ontzettend veel LHBT’ers op de Nostalgische Kermis af.

Het jaar daarop besloot de kermisorganisatie officieel een queer-themadag toe te voegen aan de agenda. Ze noemden het Roze Maandag, vernoemd naar de ‘Rosenmontag’ van het Duitse carnaval. And the rest is history: inmiddels is de Roze Maandag een van de meest iconische dagen van niet alleen de Tilburgse Kermis, maar van het hele jaar!

Check ook eens deze video over het ontstaan van Roze Maandag:

Wat gaan we allemaal doen op Roze Maandag?

Net als elk jaar begint Roze Maandag in de trein: de Roze Maandag Express brengt je dit jaar net als vorig jaar van Amsterdam Centraal naar Tilburg. De Roze Maandag Express wordt bestuurd door drag queen-machinist Ruxy Bonaparte. Niemand minder dan zangeres Sieneke geeft om 11.41 uur het fluitsignaal. Daarna vertrekt de trein, volgeladen met feestvierende mensen, naar Tilburg langs Utrecht en Den Bosch.

Als de trein in Tilburg is aangekomen, vertrekt vanaf het station de Pride Walk richting de Bierhal op de kermis waar het officiële programma start. En wat is dat programma dan? Onder meer Frans Bauer, OG3NE, Sieneke en René Schuurmans treden er op!

Maar ook zijn er andere toffe feesten, zoals het Lollipop Outdoor Xtravaganza bij De Lollipop Outdoor, het Tilburgs Rainbow Festival op de Korte Heuvel, Holy Pink in de Muzentuin, het Road Show Festival in de Spoorzone… eigenlijk is er in heel Tilburg wel wat te beleven! Dus ben jij in de buurt (of juist niet): kom gezellig naar Tilburg en vier jouw trots!

Roze Maandag 2022

Vorig jaar was Roze Maandag ook een gigantisch feest. Dit jaar gaan we dat so-wie-so overtreffen. Maar wil je alvast weten wat je kunt verwachten? Kijk dan deze recap die wij vorig jaar hebben gemaakt!