Kermis FM News header
Kermis FM

Superpeiler enthousiast over peiling die einde maakt aan jarenlange discussie: is het 'friet' of 'patat'?

20180721 Fastfood clean 4

De discussie lijkt eindelijk ten einde: is het nou 'patat' of 'friet'? Een peiling onder de vrijwilligers van Kermis FM leverde een duidelijk resultaat op. En daar had superpeiler Gijs Rademaker ook een mening over, bleek in de studio.

Liefst 78 procent van de redactie zegt 'friet'. En slechts 20 procent van de bevraagden vindt dat het 'patat' is. Er waren ook mensen die geen kant kiezen: 2 procent van de vrijwilligers zegt het gewoon allebei. De uitslag werd bekendgemaakt door dj Oscar van Oorschot.

Opvolger van Gijs Rademaker

Hij bewees zich als opvolger van Rademaker, misschien wel de bekendste peiler van Nederland. Daarom werd hij vanuit de studio gebeld. "Zodat je zometeen kan recenseren of Oscar een goede opvolger van Gijs Rademaker kan zijn", zei dj Thomas van Groningen. En Rademaker was enthousiast over de peiling.

"Deze presentatie zit heel goed in elkaar. Omdat jullie ook de 2 procent noemen die 'patat' én 'friet' zegt, houd je nog ruimte over voor nuance. Dit zit heel goed in elkaar", vindt hij. Toch had hij een kleine opmerking: "Ik heb wel het gevoel dat dit een vrij lokale peiling is. En ik weet niet of 'ie representatief is voor de bevolking", analyseerde Rademaker serieus.

'Nooit zo'n peiling gehouden'

De Kermis FM-redactie is het er alleen over eens dat de peiling wel representatief is voor Tilburg. Ondanks dat meningsverschil, was Rademaker wel geïntrigeerd: "Ik heb zelf nooit een patat-friet-peiling gehouden, maar zelf ben ik enorm van mening dat het 'friet' is. En jullie peiler heeft daarnet goed níét zijn voorkeur uitgesproken, want dat mag natuurlijk nooit."

Na die uitspraak is de kans dan ook klein dat Rademaker zelf ooit met een landelijke peiling komt om de patat-friet-discussie voor eens en voor altijd te beëindigen. De professionele peiler geeft het onderzoek een 7.