Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

De Jaozeetie is weer terug!

Header fit15912 C663ssl1

Vanaf dinsdag kun je weer een kijkje nemen bij De Jaozeetie. Het rariteitenkabinet is alle dagen van de kermis open.

Een hele verzameling aan gekke en bijzondere spullen, zijn te vinden in NS 16, waar de expositie is. Bewonder de voorwerpen, foto’s en zelfs filmpjes en beleef de Tilburgse verhalen. Je loopt langs allerlei dingen die de geschiedenis van de Tilburgse Kermis op een spraakmakende manier vertellen.

Wat is nou weer ‘jaozeetie’? Dat woord roep je bij het horen van een grappig of sterk verhaal! De uitspraak is een echt Tilburgs begrip.


Bij de Jaozeetie is een pan te vinden die vanaf 1920 te winnen was bij Oom Jaap. Bij Oom Jaap kon het ‘vogelpiekspel’ gespeeld worden; een soort darten. Het bijzondere aan Oom Jaap waren de prijzen die hij weg gaf bij zijn spel. Zo gaf hij complete poppenwagens weg en was ook de pannenset erg gewild. Door het succes van Oom Jaap kwam er zelfs een tweede Oom Jaap. Deze tweede Oom Jaap was Dirk Brunselaar uit Enschede. De echte Oom Jaap was niet blij met de komst van Dirk Brunselaar en zei: “Iedereen die zich Oom Jaap noemt en wiens voornaam niet met een J begint, kan nooit Oom Jaap zijn!”

Ook kun je bij de Jaozeetie een pot vinden met neppe afgehakte vingers erin. Een paar honderd jaar geleden kon je op de kermis ‘koekhakken’. Een stuk koek moest worden doorgehakt met een handbijl en dat was niet zonder risico. Veel Tilburgers zijn daarmee vingers kwijtgeraakt. Vanaf 1788 is het spel daarom ook verboden. Om mensen af te schrikken om niet te gaan koekhakken, plaatste de politie potten met afgehakte vingers erin op de kermis. In de Jaozeetie kun je lezen dat veel Tilburgers daar echter niet zo van onder de indruk waren.

De Jaozeetie is nog tot het einde van de kermis te vinden in NS 16. In verband met de hitte heeft het rariteitenkabinet geen vaste openingstijden. Voor de actuele openingstijden kun je terecht op de Facebookpagina van de Jaozeetie.