Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Laatste kermisavond: begrafenis en laser-vuurwerkshow

20190728 Lasershow Heder fit19202 C800ssl1

Vanavond staat de traditionele ‘begrafenis’ van de Tilburgse Kermis op het programma. Bezoekers komen dan bij elkaar om samen de kermis af te sluiten. De begrafenis is een traditie die al sinds de negentiende eeuw bestaat, maar intussen is er wel het een en ander veranderd. Wat gebeurt er eigenlijk precies tijdens deze traditie?

Vroeger werden er als ritueel speculaaspoppen op een plank gelegd en portemonnees aan die plank gehangen. “Het geld was immers op, de kermis is voorbij”, was destijds de gedachte bij de begrafenis. Anno 2019 wordt het geld juist figuurlijk de lucht ingeschoten met vuurwerk. De hele afsluiting begint echter al eerder op de avond.

Iedereen verzamelt bij de Sint-Jozefkerk op de Heuvel voor de voorbereiding op de processie. Rond 21:30 uur loopt de stoet van de kerk naar de Piushaven. Het belangrijkste is dat het jaarlijkse kermissymbool daarin wordt meegedragen. Dit symbool wordt altijd te water gelaten in de Piushaven, dat dus dient als een soort zeemansgraf.

In ‘Dè hadde nie gedocht war’ legt Joris precies aan je uit wat de kermisbegrafenis is.

Net als het kermissymbool is ook de stoet ieder jaar anders. Als de kermis rond 22:45 uur is begraven, gaat het vuurwerk de lucht in. Sinds vorig jaar hoort hier ook nog een spectaculaire lasershow bij, die ook vanavond weer op de planning staat. Om 23:00 uur wordt iedereen muisstil, de exploitanten doven de lichten van hun attracties. Dan is het écht klaar.

Elke bezoeker die bij de stoet aan wil sluiten is van harte welkom! Heb je vanavond dus niets te doen en lijkt deze belevenis je wel wat? Zorg er dan voor dat je om 21:30 uur klaarstaat om vanuit de Sint-Jozefkerk mee te lopen naar het Piusplein!