Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Kermis FM 2019: dit deden we online

20190724 naamloos LOGO 2 1 fit15912 C663ssl1

Helaas komt er aan alles een einde en zo ook aan de Tilburgse Kermis van dit jaar. In tien dagen tijd hebben we veel berichten geschreven. De meest belangrijke, aangrijpende en leuke onder elkaar:


Dag 1 – Vrijdag 19 juli

 • De Tilburgse kermis 2019 werd officieel geopend! Rolph Dols hield zijn eerste speech als kermiswethouder. Ook burgemeester Theo Weterings was erbij en telde met iedereen af. Nadat het startschot werd gegeven, kwam zanger Alex het podium op om de tien dagen feestelijk te beginnen.

 • Zeg je kermis, dan zeg je suikerspin en natuurlijk bier! Maar de combinatie van deze twee is nieuw. Stadsbrouwerij 013 kwam vrijdagmiddag met een nieuw product: Suikerspinbier het Vrolijke Rad. Het biertje ruikt en smaakt dus naar suikerspin en dat is ook precies de bedoeling.

Dag 2 – Zaterdag 20 juli

 • Deze ochtend was het weer tijd voor de tweede editie van de Kermisrun! In vier groepen gingen 1200 fanatieke lopers vanaf half tien van start voor hun 5 of 10 kilometer over de kermis. Het weer zat niet helemaal mee deze keer, want ze werden getrakteerd op enkele kleine buitjes.

Dag 3 – Zondag 21 juli

 • Het weer had nare gevolgen gehad voor 16 bezoekers van de Around the World XXL op het Piusplein. Rond vijf uur kwam de mega zweefmolen vast te staan op een hoogte van ongeveer 60 meter. Na een half uurtje bengelen op grote hoogte kwam de attractie weer in beweging en konden de mensen, stevig geschrokken van het voorval, de attractie verlaten.

 • Wie niet van prikkels houdt, is op de kermis doorgaans aan het verkeerde adres. Behalve deze dag, op Blauwe Zondag. Tussen 12:00 uur en 14:00 uur werden voor de achtste keer de lampjes uitgezet en ging de muziek wat zachter. Dat alles speciaal voor mensen met bijvoorbeeld autisme of epilepsie. We maakten een sfeerimpressie:

Dag 4 – Maandag 22 juli (Roze Maandag)

 • Kermiswethouder Rolph Dols was voor één dag vrijwilliger bij Kermis FM! Gewapend met microfoon mocht hij in paars shirt de kermis op. Het was even inkomen, maar zoals je ziet heeft hij zich uiteindelijk ontplooid als ware verslaggever!

 • Roze slingers, dragqueen’s en heel veel feesten. Het was Roze Maandag! Die begon traditioneel met de Pride Walk. Maandagmiddag verzamelden rond 11:30 uur duizenden mensen uit het hele land zich bij het station. Rond 12:30 uur liepen ze met z’n allen richting de Korte Heuvel. Eenmaal daar startte Roze Maandag officieel met de ABBA-tribute act.

Dag 5 – Dinsdag 23 juli

 • De dinsdag van de Tilburgse Kermis is traditiegetrouw een carnavalsdag. Daar hoort natuurlijk een echte Prins bij. Coinpusher d’n Irste is de gloednieuwe Prins Kermis Carnaval! Onder de kermisfans is hij ook wel bekend als Thomas van Groningen, radio-dj bij Kermis FM.

 • Omdat iedereen van harte welkom is op de Tilburgse Kermis, werd dinsdag de Gehandicaptenmiddag georganiseerd. Een speciale middag voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Deze diashow vereist JavaScript.

Dag 6 – Woensdag 24 juli

 • Een zwarte bladzijde in het mooi Kermis FM boek. Onze trouwe Kermis FM-collega Joris de Greef overleed op 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Op deze dag hebben we op Kermis FM veel aandacht besteed aan het herdenken en eren van Joris. Bekijk hier het nieuwsbericht terug en de extra uitzending die we maakten.

Joris de Greef als cameraman tijdens de Valse Start, zondag- op maandagnacht.

 • De Jaozeetie was weer terug! Dit rariteitenkabinet bestaat uit een hele verzameling aan gekke en bijzondere spullen. Je loopt langs allerlei dingen die de geschiedenis van de Tilburgse Kermis op een spraakmakende manier vertellen.

Dag 7 – Donderdag 25 juli

 • FEEST voor het televisieprogramma Zwieren en Zwaaien van Langstraat TV. Het kermisoverzicht van presentatoren Edwin Smulders en John Vermeer bestaat tien jaar en kreeg als verjaardagscadeautje de Piet Maesprijs. De award wordt ieder jaar uitgereikt aan mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de Tilburgse kermis.

 • Een betere timing kon eigenlijk niet: op de dag dat de Tilburgse Kermis de thermometer 40 graden aan zag tikken, was het Carribean Night. Op het Pieter Vreedeplein en Piusplein dansten sambabands tussen de cocktails slurpende bezoekers.

Deze diashow vereist JavaScript.

Dag 8 – Vrijdag 26 juli

 • Even waren we bang dat we haar na 83 jaar zouden moeten missen, maar vrijdag kwam Luchtbuks Ria (99) tóch naar de kermis. Eigenlijk zou ze zaterdag al komen schieten, maar omdat ze ziek was ging dat niet door. Hoewel Ria nog steeds niet helemaal hersteld is van een longontsteking en het eigenlijk ook veel te warm is voor haar, is ze toch komen schieten.

 • Ron Schuurkes stopt als presentator van Kermis TV en Kermis Laat. Na achttien jaar gelooft hij dat hij alles wel eruit heeft gehaald. Schuurkes kon in de afgelopen jaren op veel vaste kijkers rekenen voor zijn talkshow samen met Ferry van de Zaande. Voor de kermis dit jaar begon, maakte hij al zijn keuze dat het mooi is geweest.

 • De Reactor doet het weer. De attractie werd woensdag stilgezet omdat er een frequentieregelaar kapot was gegaan door de hitte. Er zijn maar drie ‘Reactors’ in Europa, waarvan die in Tilburg de grootste is. De monteur moest worden ingevlogen uit Parijs om de frequentieregelaar vervolgens in de werkplaats in Almelo te repareren.

Dag 9 – Zaterdag 27 juli

 • De jaarlijkse kermisprijzen werden uitgereikt! Kermiswethouder Rolph Dols heeft op het Piusplein 12 exploitanten beloond met een mooie trofee. Volgens de bezoekers is de Booster Maxx dit jaar de allerleukste attractie op de Tilburgse Kermis. Bekijk hier het overzicht dat we hebben gemaakt met alle winnaars.

 • Zon, zee en strand zijn de ideale ingrediënten voor een locatie van een beachclub. Dit jaar hoefde je er niet zo ver voor te reizen, want ook de Tilburgse kermis had een strand! Bij de Heuvelring kon je terecht bij de Beach Bar. Exploitant Piet Albers vertelde ons zaterdag in de stromende regen alles over deze ‘hotspot’.

Dag 10 – Zondag 28 juli

 • Een handjevol mensen stond zondagmiddag te demonstreren voor de Muizenstad op de nostalgische kermis. Ze vinden het onterecht dat de attractie niet meer opengaat. Na protest van een dierenactiviste besloten de exploitant en de gemeente dat de muizen deze kermis niet meer te zien zijn. ”Dit komt nooit meer terug” stond op een bord bij de kassa.

 • Midden in de Cakewalk op het Besterdplein blikte Kermiswethouder Rolph Dols zondagmiddag in een toespraak terug op zijn eerste kermis. Dols vatte zijn eerste jaar als wethouder op de Tilburgse kermis samen. “Ik had vooraf het plan om me helemaal te laten onderdompelen en dat heb ik gedaan. Ik ben overal in geweest en heb veel mensen gesproken.”

Fijn dat je Kermis FM deze tien dagen weer gevolgd hebt! Hou onze website en socials in de gaten voor de laatste items en de eerste nieuwtjes en vooruitblikken op de Tilburgse Kermis 2020!