Kermis FM News header
Tilburgse Kermis 2023

Engelbewaarder-zanger Marco Schuitmaker loopt spontaan studio binnen als hij zijn nummer hoort

230722 Domien Verschuuren Anton Griep Kermis FM IMG 1523

Bestaat toeval? Het zou best kunnen: volkszanger Marco Schuitmaker hoorde zijn nummer Engelbewaarder uit de Kermis FM-studio schallen, nét toen hij over de kermis liep. Hij kon het niet laten om even binnen te lopen voor een interview.

De verbazing was van de gezichten van de dj's in de studio af te lezen toen Schuitmaker ineens buiten de glazen voordeur stond. Domien Verschuuren schreeuwde het meteen: "Dit kan niet waar zijn! Hoe groot is dit toeval?" Maar het was dus wel zo.

Schuitmaker was het daarmee eens. "Ik loop hier langs, want we moeten zo op de kermis optreden. Ineens hoorde ik Engelbewaarder en zie ik jullie hier staan", beschrijft de zanger. Daarop kreeg hij van de hele studio een luid applaus.

'Engelbewaarder móét je draaien'

Het succes van Engelbewaarder heeft zelfs de zanger verrast: "Je hebt in elke stad en dorp wel feesten, en daar zie je dat het een anthem is of zo. Ook in het buitenland. Het liedje is in september vorig uitgebracht en je ziet dat het ook nu alleen maar doorgaat." En ook Domien Verschuuren merkt dat als dj. Je kunt niet meer om Engelbewaarder heen.

"Ik draai het nummer ook wel eens op feestjes. Dat deed ik ook bij het evenement De Amsterdamse Zomer. Daar mocht ik het eigenlijk níét draaien, omdat Engelbewaarder later live gezongen zou worden. Maar ik móést 'm gewoon draaien, want daar stonden gewoon mensen voor de preparty en dan draai je 'm. Het maakt niet uit wat je ervoor draait of wat je erna draait, want het is gewoon een klassieker", vindt Verschuuren.

Dj woonde bijna naast Marco

En toen kwamen ze er ook nog eens achter dat één van de dj's opgroeide in de straat naast die waar Schuitmaker zijn jeugd doorbracht. "Marco en ik gaan samen heel ver terug. We komen allebei uit Oude Pekela. Je bent daar ook geboren toch?", vraagt dj Anton Griep aan de volkszanger. Waarop hij antwoordt: "Ik ben er geboren, ja. Maar ik woon er niet meer."

Hij vond het ook niet erg om te delen in welke straat hij opgroeide. "Dat maakt mij niet uit, want ik woon er niet meer. Ik groeide op in de Waterkant", vertelt hij. Daarna licht het gezicht van Griep op: "Ik kom van één straat verderop!" Waarop hij de zanger een schouderklop geeft.

Optreden in Jupiler Bierhal

Later op de avond, rond 22.15 uur, treedt Schuitmaker op in de Jupiler Bierhal. "Ik denk dat ik maar een half uur lang Engelbewaarder moet zingen", lacht hij. Ook kan er op zijn kraker gestemd worden in de eerste ronde van de Kermishitverkiezing.

En er komen nog meer potentiële hits van Schuitmaker aan: "Ik ga nog op writer's camp, dus er komen allemaal nieuwe songs aan. En volgend jaar wil ik met een album komen. Allemaal leuke dingen."

Lees ook
KERMISHITVERKIEZING DAG 1: LADDERS ZAT VS ENGELBEWAARDER