Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Kermisbranche massaal in actie op het Malieveld

Whats App Image 2020 06 11 at 15 13 58 fit16002 C901ssl1

Kermisexploitanten uit alle delen van het land lieten vandaag masaal van zich horen op het Malieveld in Den Haag. Ze vinden het oneerlijk dat kermissen verboden zijn, terwijl pretparken wel open mogen.

Vanwege het coronavirus zijn alle evenementen, waaronder kermissen, al sinds maart gecanceld. Veel exploitanten zitten daardoor zonder inkomsten. Ze eisen daarom dat er snel weer kermissen gehouden worden.

Op het protest kwamen enkele honderden exploitanten af. Allemaal kunnen ze niet wachten om weer aan de slag te gaan. ”De nood is heel hoog”, zegt een van hen. ”Als we in de zomer niet open kunnen, dan zitten we straks 17 of 18 maanden zonder inkomen. Dat houd je niet vol.”

Vanaf het dak van een grote kermiswagen spraken verschillende mensen de exploitanten toe, onder wie advocaat Lex de Jager. Woensdag gaat hij er in een kort geding op aandringen dat de kermisbranche tegemoet wordt gekomen, vertelde hij.

Op veel plekken op het Malieveld hingen banners met daarop ”kermis = cultuur” en ”1,5 meter van de afgrond”.

Kermiswagens

Om te laten zien wat er nu allemaal stil staat, hadden meerdere exploitanten kermiswagens meegenomen. In eerste instantie mochten maar tien wagens het terrein op, maar de gemeente liet er uiteindelijk meer toe. In de middag stonden er zo’n honderd wagens, opgesteld in een rij langs de rand van het veld.

Lange tijd stonden tientallen wagens stil op de A12 richting Den Haag. De politie had de snelweg daar afgesloten om drukte te voorkomen. Exploitanten spraken uiteindelijk met de politie af om de afslag naar het ADO-stadion te nemen. Ze lieten hun wagens daar achter en reden met pendelbussen naar het Malieveld.

Brandbrief

Ook dinsdag kwam de kermisbranche in actie. Vijftig vrouwelijke exploitanten verzamelden zich op het Plein in Den Haag om een brandbrief aan te bieden. Minister Grapperhaus beloofde toen dat er een gesprek komt met de branche.