Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

‘Luchtbuks Ria’ is 100 jaar geworden (en mocht schieten)

Ria100 header2 fit19202 C800ssl1

Eén van de bekendste bezoekers van de Tilburgse Kermis is jarig. Ria van Dijk (beter bekend als Luchtbuks Ria) blaast vandaag 100 kaarsjes uit!

Ria is uitgegroeid tot een fenomeen in Tilburg (en ver daarbuiten). Elk jaar komt ze naar de kermis om een foto te schieten bij de schiettent, waardoor ze al ruim tachtig foto’s heeft verzameld.

Verrassingen

De Tilburgse viert haar verjaardag vandaag thuis, in verzorgingstehuis Het Laar, met vrienden en familie. En waarschijnlijk ook met heel veel kaartjes. Haar familie plaatste afgelopen weekend een advertentie in de krant om haar een lieve boodschap te sturen. Aan deze oproep is volgens Roel Zoontjens, de neef van Ria, massaal gehoor gegeven. ”Echt superleuk dat zo veel mensen een kaartje sturen. Het zijn er wel honderden, zo niet duizenden.”

Die verjaardagskaarten zijn zeker niet enige verrassing voor de jarige jet. Vanmiddag stond in de tuin van Het Laar een echte schiettent klaar. Ria kan nu eenmaal niet zomaar een jaartje overslaan. En al helemaal niet in haar honderdste levensjaar. ”De enige jaren die ik heb overgeslagen, waren tijdens de oorlog. Dus het is wel heel mooi dat ik nu alsnog kan schieten.”

Iets na tweeën loste Ria haar eerste schoten. ”Maar het is altijd even inkomen hoor, de eerste drie mis ik altijd”, vertelt ze aan de exploitant van de schietkraam. De 100-jarige zoekt bij elk gemist schot wel een originele smoes. Zo grapt ze dat de loop van het geweer niet helemaal recht lijkt te zijn en dat de exploitant haar loop omhoog duwde tijdens het ondersteunen van het zware geweer.

Na een aantal gemiste schoten concludeert Ria dat het niet meevalt dit jaar. Totdat ze een nieuw geweer krijgt en op een andere schijf mag schieten. Meteen in de roos! Tenminste, dat beweert iedereen, maar Ria laat zich niet gauw voor de gek houden. ”Jullie hebben me gefopt! Ik wil straks nog een keer schieten, maar dan écht raak.”

100 jaar

Eerder dit jaar spraken we Ria over haar honderdste verjaardag:

Al op haar zestiende (in 1936) ging Ria voor het eerst naar de schietkraam op de kermis. ”Ik ging vroeger al met mijn broer schieten”, vertelt ze. ”En toen kwamen we op de kermis, en toen zei hij: ‘Doe het hier ook eens een keer.’ Zo is het begonnen.”

In al die jaren heeft Ria meer dan tachtig foto’s geschoten, die ze allemaal bewaard heeft. Niet lang geleden is er zelfs een boek uitgebracht met al die kiekjes. Ria vertelt dat ze daar nog vaak doorheen bladert. ”Ik geniet er iedere keer van. Wel een beetje egoïstisch misschien, maar dat is niet zo bedoeld.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Vorig jaar was het nog even spannend of Ria wel naar de kermis zou komen. Ze was thuis aan het herstellen van een longontsteking. Even leek het erop dat ze het schieten een jaartje zou overslaan, maar uiteindelijk was ze toch van de partij en schoot ze natuurlijk weer raak.


Benieuwd naar meer plaatjes en filmpjes van Ria? Kijk dan ook eens op kermisfm.nl/ria!