Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Wethouder Dols: ‘1,5 meter kan nog steeds, maar niet iedereen houdt zich eraan.’

20200719 Rolph Dols header 8660 CLEAN fit19202 C800ssl1

Kermiswethouder Rolph Dols is nog steeds tevreden over hoe het gaat op de Vakantiekermis. Zelfs nu blijkt dat niet overal 1,5 meter afstand wordt gehouden. De gemeente heeft wel extra maatregelen genomen om drukte tegen te gaan.

Samen met zijn assistent Teun (16), die een dagje met de wethouder mee mag lopen, kwam Dols vanmiddag weer even langs in de studio van Kermis FM om een update te geven over de stand van zaken.

Eerder vandaag verscheen op de site van krant Trouw een artikel over de drukte op de Tilburgse Kermis. Daarin staat onder andere dat door de grote mensenmassa afstand houden op veel plekken niet mogelijk is.

“Klopt”, geeft de kermiswethouder toe. Al ziet hij dat niet als een groot probleem. “Iedereen kan op onze kermis op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Dat doet niet iedereen, maar bij bijvoorbeeld jeugd is dat ook minder een probleem. Als je je niet prettig voelt in deze drukte, moet je niet komen. Wij faciliteren een kermis op anderhalve meter, maar gaan ook veel uit van eigen verantwoordelijkheid. Het is aan de mensen zelf of ze zich eraan houden.”

Extra maatregelen

Na de drukte van afgelopen weekend is het niet zo dat Dols op zijn handen heeft gezeten. “Er gebeurt veel meer achter de schermen dan de bezoekers meekrijgen. Dat is een bewuste keuze, anders krijg je een kermis met alleen maar mensen in blauwe pakken.”

Naast crowdmanagement en de mogelijkheid om te drukke pleinen op slot te gooien, heeft de wethouder ook extra maatregelen toegevoegd. “Op het Koningsplein en het plein daarvoor is een rode loper uitgerold. Daardoor ontstaat een soort extra looproute, die de drukte op de Paleisring ook weer op kan vangen. En als een attractie te vol is, hebben we afgesproken met exploitanten dat hij even op stil gaat. Ook zijn op sommige plekken hekken verhoogd, omdat we merkten dat het te makkelijk was voor bezoekers om eroverheen te klimmen.”

Te druk? Even wachten dan

Op sommige plekken op de kermis werd het afgelopen dagen zo druk, dat ook mensen die wél anderhalve meter afstand wilden houden in de knel kwamen. Op die momenten werd niet direct gehandhaafd.

Tekst gaat verder onder de foto.

Eerder dit weekend ging de Paleisring op slot door de drukte

“Toch zie je dat verkeerd.”, zegt wethouder Dols daarop. “Als het ergens erg druk is, hoef je niet de menigte in. Je kunt ook even aan de kant gaan en wachten, of ergens anders heen gaan. Ben je onder de 18, dan kun je natuurlijk wel bij elkaar blijven.”

Roze Maandag

Morgen is het traditioneel Roze Maandag op de kermis, maar dat gaat bewust niet door. Dols:”Als je kijkt naar de aantallen mensen die daar afgelopen jaren op af kwamen, is dat gewoon niet te handhaven. We gaan niet de grenzen opzoeken waar het fout zou kunnen gaan.”

Wel wordt morgen aan de burgemeester en kermiswethouder een boek overhandigd over Roze Maandag, maar Dols waarschuwt: “Tegen iedereen die denkt dat er morgen allerlei undergroundfeestjes in Tilburg opduiken, kan ik kort zijn. Die zijn er niet. Kom dus niet voor Roze Maandag en blijf lekker thuis.”