Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Burgemeester biedt excuses aan voor leed Tilburgse LHBTI-gemeenschap

Weteringsheader fit19202 C800ssl1

Burgemeester Theo Weterings heeft vanmiddag namens de gemeente excuses aangeboden aan de Tilburgse LHBTI-gemeenschap. Dat deed hij bij de presentatie van het boek Van Willem II naar Roze Maandag in de LocHal. Weterings erkende dat het in de vorige eeuw voor Tilburgers lastig was ‘om voor hun geaardheid uit te komen’.

In het boek van Luc Brants wordt de kleurrijke geschiedenis van de LHBTI-gemeenschap in Nederland en Tilburg beschreven. Ook de jaren waarin het niet makkelijk was om uit de kast te komen, komen uitgebreid aan bod.

“Ik heb excuses aangeboden voor, wat ook in dit boek zichtbaar wordt, hoe moeilijk het was voor mensen in de jaren ’50 en ’60 om voor hun geaardheid uit te komen”, zei Weterings na afloop van zijn toespraak. “Ze kregen te maken met vervolging door de politie en het gemeentelijk beleid was erop ingericht om dit (uit de kast komen, red.) niet toe te staan. En dat is niet goed.”

Aanleiding

Waarom de burgemeester pas vandaag excuses aanbiedt? “Omdat er een aanleiding moet zijn. En omdat je documenten zoals dit boek nodig hebt om opnieuw geconfronteerd te worden met iets wat je misschien wel weet, maar waarvan je de impact nog niet kent. Beter laat dan nooit, zou ik zeggen.”

Eén van de toehoorders bij de boekpresentatie was COC-voorzitter Laila Hassouna-Jansen. Zij vindt de excuses van de burgemeester ‘heel erg mooi’. “Ik denk dat we daar als LHBTI-gemeenschap van Tilburg heel blij mee moeten zijn. Tegenwoordig gaat het allemaal redelijk goed, we hebben allemaal gelijke rechten. Maar onze ouders die LHBTI’er konden zijn, hebben veel te lijden gehad. En het is heel mooi dat daar nu nog excuses voor worden aangeboden.”