Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Boek over LHBTI-geschiedenis van Tilburg gepresenteerd in LocHal

20200720 Boekpresentatie Roze Maandag 8944 LOGO fit13542 C903ssl1

Tijdens deze ‘andere’ editie van de kermis in Tilburg werd maandag, of zoals Stichting Roze Maandag het zelf noemt ‘de negenentwintigenhalfde editie van Roze Maandag’, het eerste exemplaar van het boek Van Willem II naar Roze Maandag gepresenteerd in de LocHal.

Vlak voor het aanbieden van het eerste exemplaar aan burgemeester Theo Weterings vertelt Laila Hassouna-Jansen, voorzitter van COC Tilburg-Breda, aan onze verslaggever dat schrijver Luc Brants eerst een onderzoek had gedaan naar de LHBTI-geschiedenis van Eindhoven.

Bij het zien van dat boek kreeg Hassouna-Jansen direct het idee dat ook de geschiedenis van Tilburg zo’n beschrijving verdient. Want daar was volgens haar eigenlijk nog niks over bekend. Luc ging de uitdaging aan en heeft daar drie jaar aan gewerkt. Volgens Hassouna-Jansen is er nu ‘een heel mooi boek’ verschenen.

Tekst gaat door onder de video.

Willem II

Het boek gaat over de LHBTI-geschiedenis van Tilburg. Van koning Willem II, die biseksueel was, tot Roze Maandag, vandaag de dag. In de tijd van koning Willem II moest iedereen verborgen houden wie hij was, de koning werd zelfs gechanteerd. Vandaag de dag, op Roze Maandag, is iedereen zichtbaar.

Freek Reffeltrath, voorzitter van stichting Roze Maandag, gaat verder: “Goed dat dit boek er is. Zo’n boek was er nog niet. Er is dus nog niet zo veel bekend over de geschiedenis van LHBTI’ers in Tilburg. Luc heeft hier drie jaar aan gewerkt, en heeft echt gezorgd voor een heel mooi overzicht van de geschiedenis.”

Voorwoord van burgemeester

Het voorwoord van het boek staat op naam van de burgemeester zelf. De pagina’s zijn niet alleen gevuld met geschiedenis, maar ook portretten van twintig Tilburgse LHBTI’ers. Deze foto’s zijn gemaakt door Piotr Owczarzak uit Tilburg, de eerste assistent van fotograaf Erwin Olaf.