Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Gemeente: ‘Vakantiekermis was een verantwoorde keuze’

20200717 Coronamaatregelen 7889 LOGO scaled fit20482 C1365ssl1

Volgens de gemeente Tilburg is de Vakantiekermis ‘prima verlopen’ in een periode dat er landelijk en regionaal nauwelijks besmettingen waren. “Op basis van de inmiddels beschikbare gegevens uit bron- en contactonderzoeken van de GGD Hart voor Brabant is vastgesteld dat dit een verantwoorde keuze was”, zegt de gemeente in een persbericht.

De laatste dag van de kermis was zondag 26 juli. Een aantal weken later is gebleken dat er geen piek in het aantal besmettingen is.

Uit recente cijfers van de GGD blijkt dat negen mensen die op de kermis zijn geweest corona hadden. Zes daarvan waren toen ook besmettelijk, maar het aantal besmettingen is niet veel hoger dan in andere gemeenten. In West-Brabant, zoals in Bergen op Zoom, is zelfs sprake van een brandhaard.

Tegen het Brabants Dagblad zei de GGD al eerder dat er geen aanwijzingen zijn dat de kermis tot meer besmettingen heeft geleid. “Het merendeel van de positief geteste mensen ook op andere locaties geweest. Het is daarom heel moeilijk om te achterhalen of de kermis de daadwerkelijke bron is geweest”, zo zegt Sandra Verhoeven van de GGD.

Udenhout

Ondanks de ervaringen met de Vakantiekermis, heeft de Tilburgse burgemeester besloten de kermis in Udenhout (gemeente Tilburg) niet door te laten gaan. Deze kermis stond gepland van 29 augustus tot en met 1 september.

Op dit moment loopt het aantal besmettingen landelijk flink op, vooral onder jongeren. “Daarom vindt de burgemeester het niet verantwoord de kermis in Udenhout te organiseren”, schrijft de gemeente in een persbericht.