Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Alle kermissen in Midden- en West-Brabant voorlopig gecanceld

Header breakdance fit19202 C800ssl1

Slecht nieuws voor kermisliefhebbers en exploitanten. Alle kermissen in Midden- en West-Brabant zijn tot zeker 1 november gecanceld. Dat liet burgemeester Theo Weterings, voorzitter van de Veiligheidsregio, woensdag weten.

Op meerdere plekken laait het coronavirus inmiddels weer op, vooral onder jongeren. De Veiligheidsregio vindt het houden van kermissen daarom nu niet verstandig, is te lezen in een verklaring.

Update: Vandaag (donderdag) werd bekend dat kermissen mogelijk toch eerder dan 1 november weer mogen, afhankelijk van hoe het virus zich verspreidt.

1,5 meter afstand

Op de meeste kermissen is het houden van anderhalve meter afstand niet te doen, schreef de Veilgheidsregio woensdag. ”Omdat deze op één locatie plaatsvinden, vaak in de buurt van horeca. Hierdoor ontstaat een aanzienlijke kans op een grote groep stilstaande mensen op korte afstand van elkaar, met alle risico’s op besmettingen.”

Ook is het volgens de Veiligheidsregio lastig om de coronaregels te handhaven aangezien jongeren naar elkaar geen anderhalve meter afstand hoeven te houden, maar naar anderen wel.

Dat betekent dus geen kermis in onder andere Bergen op Zoom, Waalwijk en Kaatsheuvel. Ook de wat kleinere kermis in Riel (Goirle), die eind september gepland stond, gaat niet door. Het besluit geldt niet voor kermissen in andere regio’s, zoals Brabant-Zuidoost.

Exploitanten

Kermisexploitanten reageren boos op het kermisverbod. Jan Boots van de Nederlandse Kermisbond zegt dat de beslissing niet eerst met de branche is besproken. “Ik begrijp hier niks van”, zegt hij tegen Omroep Brabant. “Overleg had veel kunnen oplossen. Dan waren in mijn ogen goede kermissen gewoon doorgegaan.”

Tilburg

In Tilburg kon de kermis vorige maand gelukkig wel doorgaan. Vanwege corona stonden er niet 200, maar zo’n 50 attracties, verspreid over verschillende pleinen. Volgens de gemeente is die kermis ‘prima verlopen’. Er was geen piek in het aantal coronabesmettingen.