Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Kermisbranche bereidt rechtszaak voor tegen Staat

20200720 Sfeer Algemeen 8900 LOGO 1 scaled fit20482 C1365ssl1

Kermisondernemers zijn er helemaal klaar mee: ze willen meer perspectief en bereiden daarom een rechtszaak voor tegen de Staat. Ze zijn niet te spreken over de steun die ze krijgen van de overheid. Die vervalt als een kermis open is geweest in maart of oktober, maanden die in het kermisseizoen vallen.

Meer perspectief

Hans van Tol van kermisvakbond BOVAK wil meer perspectief voor zijn branche: “Iedereen heeft het over de terrassen en de horeca, maar wij zijn onzichtbaar.” Daarom bereidt hij nu een zaak tegen de Staat voor, maar hij zal deze pas doorzetten als er meer bekend wordt over het coronabeleid.

Bezoekers worden gewezen op de 1,5 meter afstand tijdens de Tilburgse Vakantiekermis vorige zomer.

De kermisvoorman vindt dat de overheid geen goede reden heeft gegeven waarom kermissen na de zomer weer dicht moesten. Volgens hem kunnen de kermissen gewoon veilig open. De overheid tuigde nog wel een steunpakket van 10,5 miljoen euro op voor de kermishouders, maar volgens de BOVAK hebben ze daar helemaal niets aan.

Geen steun

In de regels om voor de steun in aanmerking te komen staat dat je als exploitant van oktober tot en met maart geen inkomsten mag hebben. Het kermisseizoen loopt normaal echter van maart tot het midden van oktober. Van Tol: “Als je nu nog één dag in Leiden hebt gestaan op 3 oktober, dan krijg je helemaal geen steun.”