Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Kermisexploitanten voeren actie: ‘Wij willen weer open’

20190211 Header Ghostrider fit19202 C800ssl1

Kermisexploitanten voerden vandaag in het hele land actie. Door corona zitten ze al maanden zonder inkomsten. Ze zijn bang om failliet te gaan en willen meer aandacht voor hun situatie.

Het is inmiddels een jaar geleden dat de laatste normale kermis gehouden kon worden, aldus Atze Lubach van kermisbond BOVAK. ”Ga er maar eens vanuit dat je een jaar lang geen salaris hebt. Op een gegeven moment is het wel op”, zegt hij bij Omroep West.

Het water staat exploitanten niet aan de lippen, maar er ver overheen, zegt Lubach. Hij wil daarom meer perspectief voor de branche. ”Wij willen weer open. We willen weer draaien en weer op reis.”

Breda

Een van de plekken waar gedemonstreerd werd is het Chasséveld in Breda. Vanmiddag stonden daar zo’n honderd mensen en waren er toespraken van onder anderen burgemeester Paul Depla en Thierry Aartsen van de VVD. Het Kamerlid uit Breda plaatste een statement op zijn Instagram-pagina waarin hij stelt dat het tijd is om ‘ook de kermisondernemers perspectief te bieden’.

“Afgelopen jaar was een groot drama voor de kermissector”, zegt Aartsen. Volgens hem mogen kermissen van het kabinet wel georganiseerd worden, maar lassen veel gemeenten en comités ze alsnog af vanwege de beperkte voorbereidingstijd. “Laten we dat voor het jaar 2021 proberen te voorkomen en ook de kermisondernemers weer een perspectief geven.”

Groningen

Ook op de Grote Markt in Groningen hadden exploitanten zich verzameld. ”Het is ernstig. Het water staat ons aan de lippen”, zei een van hen bij RTV Noord. ”We willen graag ondernemen, maar helaas is dat niet mogelijk.”

”Vorig jaar hebben we van de 1500 maar 150 kermissen gehad. Dat is te weinig”, stelt een andere exploitant. ”Er zijn exploitanten die al meer dan een jaar brodeloos thuis zitten. En de 10,5 miljoen euro die ons beloofd is door de regering, dat vlot ook niet.”

Duurt te lang

Om aandacht te vragen voor hun situatie hebben exploitanten ook een protestlied gemaakt, op de melodie van Duurt te lang van Davina Michelle.

Vrijdag

Ook morgen komen exploitanten in actie. Ze gaan dan praten met burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn. Hij is een van de burgemeesters in het veiligheidsberaad, waarin 25 burgemeesters overleggen over de coronacrisis.