Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Kermisexploitanten willen zich aanpassen aan corona

20200717 Coronamaatregelen 7892 LOGO scaled fit20482 C1365ssl1

Een meerderheid van de kermisexploitanten is bereid aanpassingen te doen zodat kermissen weer open kunnen in coronatijd. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Respons, in samenwerking met de kermisvakbonden NKB en BOVAK.

Zo vindt driekwart van de organisatoren het goed als gemeentes hekken plaatsen bij het kermisterrein voor toegangscontroles. Ook de kermis verplaatsen naar een ander terrein met meer ruimte is geen taboe: bijna de helft van de ondervraagden is het daarmee eens.

Volgens NKB-voorman Jan Boots is duidelijk aan het onderzoek af te lezen dat exploitanten en organisatoren graag weer aan de slag willen. Hij vreest dat het vijf voor twaalf is voor kermissen in Nederland, nu ze door corona vaak worden afgelast: “Als dit zo doorgaat, dan komt de toekomst van de kermis in gevaar, daar vragen wij aandacht voor bij gemeenten.”

Ook de Tilburgse Vakantiekermis kon vorig jaar alleen doorgaan met de nodige maatregelen.

Minder mensen

Toch zijn organisatoren niet positief. Ze verwachten ook dit jaar minder bezoekers dan voor corona. Ook als kermissen weer op een veilige manier door mogen gaan, verwacht 40 procent dat er minder mensen komen. Die klap is nu al te zien: omdat driekwart van de kermissen dit jaar al werd geschrapt, liepen exploitanten volgens de kermisbonden al ruim twee miljoen bezoekers mis.

Niet door alle kermissen is een streep gegaan. Vooral in en na de zomer staan er nog een aantal op de agenda. Gemeenten verwachten dat er dan meer mag omdat veel Nederlanders tegen die tijd gevaccineerd zijn. Ook de kermis van Tilburg gaat vooralsnog gewoon door, al is het laatste woord daar nog niet over gezegd. Als de kermis doorgaat, kan er van 16 tot en met 25 juli gezwierd en gezwaaid worden.