Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Kermissen vrezen vertraging: ‘bereid vergunning al voor’

20200714 Kermis FM Opbouw 2752 scaled fit20482 C1367ssl1

Pretparken en dierentuinen mogen op 19 mei waarschijnlijk weer open. Maar de kermissen profiteren daar niet van mee. Die hebben namelijk een vergunning van de gemeente nodig. De kermisbranche vreest dat ze daardoor kostbare tijd verliezen.

Het aanvragen van een kermisvergunning duurt vaak zes tot tien weken, en die wachttijd is volgens verschillende belangenverenigingen te lang. Ondernemersorganisatie ONL en kermisvakbonden BOVAK en NKB willen daarom een betere voorbereiding.

In een persbericht vragen ze het kabinet, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en gemeentebesturen om nu al aan de slag te gaan met vergunningen voor de kermis.

De kermis van Tilburg in opbouw, na het verlenen van de vergunning.

Basisregels

De bonden zien dat kermissen het lastiger hebben dan pretparken en dierentuinen. “Op het moment dat pretparken straks weer open mogen, moet de kermis nog zes tot tien weken wachten in verband met het vergunningstraject”, waarschuwen ze.

Ze zeggen dat gemeenten nu al basisregels kunnen opstellen voor kermissen. Daar zou je een vergunning dan aan kunnen toetsen. De gedachte is dat kermissen dan direct weer open kunnen, zodra corona het toelaat.

Voordelen

Dat openen van de kermissen kan volgens de belangenbehartigers niet vroeg genoeg beginnen. Zij zien vooral voordelen: “Kermisondernemers hoeven minder aanspraak te maken op regelingen van de overheid, omdat zij weer omzet draaien. De overheid ontvangt weer belasting uit de kermisbranche.”

Ook denken ze dat een snelle opening kan voorkomen dat veel exploitanten failliet gaan.