Druk op de kermis dit weekend, maar gemeente ‘volledig voorbereid’
Het was druk dit weekend op de kermis in Tilburg. Zo druk, dat de gemeente eerder vandaag besloot de kermis de rest van de week eerder te sluiten. De attracties gaan in plaats van om 23.00 uur, om 21.00 dicht. Een scenario waar de gemeente naar eigen zeggen volledig rekening mee had gehouden. “Juist omdat er door zoveel dingen een streep is gegaan, hebben we heel veel verschillende plannen uitgezet en dit was er een van”, zegt woordvoerder Irma Galama.
Gisterenavond ging rond 22.00 het kermisterrein vroegtijdig op slot, omdat de wachtrijen te lang werden. Onder meer op de Spoorlaan stonden honderden mensen. Het leidde ook tot veel drukte op de wegen in het centrum. Parkeergarages gingen dicht en op matrixborden werd gemeld dat niemand meer werd toegelaten. Met een megafoon werd mensen in de rij gevraagd om te keren en op een later moment terug te komen.
Op sommige momenten waren de wachttijden zaterdag zeker dertig minuten:
Op sociale media verschenen al gauw beelden van mensen die via struiken de hekken overklommen. Maar volgens Galama verliep het naar huis sturen van de honderden mensen over het algemeen zonder problemen. “Je zag dat mensen die echt voor de kermis kwamen dachten: oja, oké, dan ga ik maar naar huis. Mensen die voor de horeca kwamen, zochten een andere horecagelegenheid of hebben gewacht totdat de kermis was gesloten en het terrein weer werd opengegooid, zodat ze nog wel bij de horeca konden komen.”
‘Een dilemma’
Door corona is de kermis in Tilburg voor het tweede jaar een afgeslankte kermis die dichtgaat als het maximum aantal bezoekers is bereikt. Vorig jaar kon er 1800 man rondlopen, dit jaar 8000 op drie afgesloten pleinen. Ter vergelijking: bij een ‘normale’ kermis, voor corona, waren er op sommige momenten wel meer dan tienduizenden bezoekers op hetzelfde moment.
Hoewel alles vooralsnog naar een van de plannen van de gemeente is verlopen, blijft de doorgang van de kermis volgens Galama een dilemma. “Je hebt die nieuwe variant van het virus, je hebt de jongeren die eerst van alles mochten en toen weer niet, je hebt de kermisbranche. We kunnen wel zeggen: we doen het niet, maar dan weet je bijna zeker dat je de exploitanten een enorme tik geeft, terwijl het wel mag van Den Haag. Dus dat is heel krom.”
Bij de opening van de kermis vrijdag richtte kermiswethouder Rolph Dols zich vooral op de jeugd, die volgens hem “al anderhalf jaar heeft moeten inleveren”. “Jongeren hebben heel hard een beetje vertier nodig, op een veilige manier”, zei hij toen. “Dansen met Janssen klinkt wat snel, maar we kunnen de jeugd niet achter de geraniums zetten. Nu niet, dan niet en nooit niet. “
Argusogen
“Uiteraard” is de gemeente zich ervan bewust dat we in een gezondheidscrisis zitten. “We hebben daarom de GGD en de ziekenhuizen gevraagd om ons te adviseren”, zegt Galama. “Deze hele crisis is immers gebaseerd op het advies van medische experts. Het zorgcomponent en de belasting in het ziekenhuis is voor ons natuurlijk vele malen belangrijker dan het economische verhaal. Van hun kwam een ‘go’, maar we houden uiteraard iedere dag de vinger aan de pols.”
De gemeente begrijpt heel goed dat er vanuit de rest van het land met argusogen naar Tilburg wordt gekeken. “Ja natuurlijk begrijpen we dat”, zegt Galama. “Wat wij zien gebeuren is dat er een enorme verharding optreedt van voor- en tegenstanders rondom de Tilburgse Kermis. Dat is ook die polarisatie die je in de samenleving ziet rond bijvoorbeeld vaccineren. We volgen dat op de voet.”
‘Tevreden, so far’
Vooralsnog wordt de drukte op de Vakantiekermis in continu gemonitord. Er hangen volgens Galama op heel veel verschillende plekken zogenoemde ‘telcamera’s’, die door ten minste twee mensen tegelijkertijd worden bekeken. Ook kunnen bezoekers via een speciale druktemeter zien hoe druk het is op de kermis. “We hebben een ingenieus systeem waarmee we precies kunnen zien hoeveel mensen er op een plein zijn. Er hangen ook tellers bij de poorten en als we tegen de capaciteit van de pleinen aan zitten, gaan de poorten dicht. We hebben natuurlijk sowieso veel ‘ogen’ in de stad, dus we kunnen heel goed volgen wat er gebeurt.”
Tot dusver is de gemeente tevreden over het verloop van de kermis. “We staan natuurlijk niet op de banken te springen, maar we zijn wel tevreden met hoe het so far gaat”, aldus Galama.
En wat als blijkt dat alle maatregelen tevergeefs waren? “Ik denk dat ik dan mijn vakantie met drie weken vervroeg”, zegt Galama lachend. “Nee, als je A zegt moet je ook B zeggen. We hebben deze keuze met volle bewustzijn gemaakt, na heel veel afwegingen en heel veel dilemma’s. En als de burgemeester eenmaal een keuze maakt, dan blijft-ie er ook bij. Maar wat ik jammer zou vinden is dat als de Tilburgse Kermis als merknaam een deuk zou oplopen.”