Kermis FM News header
Tilburgse Kermis 2023

De Tilburgse Kermis voor dummies: tips voor jouw eerste keer!

Overzichtsfoto groot 2

Waarschijnlijk heb je dit al vaker gehoord, maar de Tilburgse Kermis is de grootste kermis van de Benelux. Des te spannender kan het misschien zijn als je voor het eerst naar de Tilburgse kermis gaat. Wat kun je allemaal verwachten? Hoe laat zijn de attracties open? Waar moet je in hemelsnaam beginnen? Wij beantwoorden al jouw vragen, zodat je voorbereid naar de kermis kan gaan!

1) Wanneer is de kermis open?

De hele kermis ben je verzekerd van urenlang kermisplezier. Natuurlijk moeten de attractie-eigenaren, ook wel exploitanten genoemd, ook slapen (en de omwonenden), dus de kermis is ’s nachts wel dicht. Maar hoe laat kun je wel op het lint terecht voor de kermispret?

  • 21 juli van 15:00 uur tot 01:00 uur
  • 22 t/m 29 juli van 13:00 uur tot 01:00 uur
  • 30 juli van 13:00 uur tot 00:00 uur

2) Hoeveel attracties en kraampjes zijn er?

Dit jaar zijn dat er ruim 200, dus er is voor ieder wat wils. Van gigantische boosters tot botsautootjes en van achtbanen tot natuurlijk het reuzenrad! Er zijn daarnaast ook genoeg kraampjes met eten en spelletjes.

3) Hoe lang is het kermislint?

Als je aan je stappen wil komen, zit je op de kermis goed. Het gehele kermislint is namelijk maar liefst 4,5 km lang; van het Stadhuis tot het Besterdplein. Leuk feitje: om deze 4,5 kilometer aan kermis een plek te kunnen geven, worden er zelfs stoplichten, bomen en verkeersborden weggehaald.

Zó’n lange kermislint? Dan wil ik eerst wel even rondgeleid worden…

Nou, dat kan! De Stadsgidserij organiseert namelijk een aantal kermiswandelingen voor mensen die de kermis eerst even in zijn geheel willen zien. De wandelingen zijn zaterdag 22 juli en zondag 23 juli om 13.00 uur en beginnen bij de Lochal in het Tijdlab. Perfect voor als je écht voorbereid de kermis op wil gaan.

Zwieren en zwaaien in de Dance Jumper
Zwieren en zwaaien in de Dance Jumper
Beeld: Kermis FM

4) Wat is een echte kermissnack die ik sowieso moet proberen?

Als je van lekker eten houdt, is de Tilburgse Kermis zeker de plek voor jou! Van zoete snacks als de klassieke suikerspin en churros, tot hartige snacks als hotdogs en aardappelsticks. Maar wat ons betreft, zijn de kaneelstokken en zuurstokken wel echt dé kermissnack. In allerlei verschillende smaken en je doet er lekker lang over (tenzij je zo die-hard bent dat je je tanden erop kapot wil bijten, dan zijn ze misschien iets sneller op).

5) Hoe eet ik een suikerspin zonder vies te worden?

Maar nog even over die suikerspin, want hoe eet je nou zoiets. In principe is ons advies: zorg dat je water in de buurt hebt om je kleverige vingertjes schoon te maken. Maar een suikerspin eten zonder te knoeien is niet onmogelijk! Het geheim zit hem in de snelheid: eet je suikerspin snel op voordat hij smelt en eet hem samen met iemand anders. Eet je suikerspin ook niet als het regent, anders smelt ‘ie over je arm heen. En je kunt ook beter een kleine suikerspin nemen in plaats van een grote, anders zakt 'ie op een gegeven moment als een soort armwarmer over je onderarm heen.

6) Wat moet ik vooral NIET doen op de kermis?

Er is eigenlijk maar één ding dat op de kermis echt fout kan gaan, en dat is hoe ver je zelf gaat met al dat lekkere eten en die wilde attracties. Als je veel eten of veel bier drinkt en vervolgens een wilde attractie in gaat, is de kans groot dat je daarna staat te kotsen. Dus doe vooral rustig aan (de kermis duurt immers 10 dagen, dus genoeg tijd om alles te doen). En gedraag je ook een beetje richting andere mensen, raak niemand zomaar aan en wees een beetje aardig. Verder is de kermis een plek waar alles kan!

7) Welke attracties zijn voor de échte adrenaline-junkies?

Als je echt #hardwilgaan, is misschien de Airborne wel wat voor jou: een slingerende arm van maar liefst 65 meter hoog! Die gaat over de kop, en ook het onderdeel waar jij in zit. Dus je wordt flink door elkaar geschud. Verder zijn de duizelingwekkende Toxic en de vrije val perfect voor jou als je echt even die kick van een wilde attractie wil voelen.

8) Ik wil niet kotsen… welke rustige attracties zijn er voor mij?

Geen zorgen, de kermis is niet een en al misselijkheid en duizeligheid. Je kunt je ogen uitkijken (en schrikken) in de spookhuizen, proberen zonder te struikelen het funhouse door te komen of even zwieren in de draaimolen of de zweefmolen. En als je écht even rustig aan wilt doen: zijn er ook kraampjes met een schiettent, touwtje trekken en badeendjes vissen.

9) De kamelenrace, de rups, badeendjes… is de Tilburgse kermis een soort dierentuin?

Nee, dit zijn natuurlijk gewoon namen voor bepaalde attracties. Er mogen geen echte dieren gebruikt worden voor onze entertainment. Dat is zielig voor de diertjes. Maar het zijn wel stuk voor stuk leuke attracties en spelletjes!

10) Zijn er speciale evenementen?

Er is héél veel te doen zelfs! Zo zijn er elke dag gratis optredens in de Bierhal op het Willemsplein. Ook is er bijna elke dag wel een speciale dag. Vrijdag 21 juli staat natuurlijk in het teken van de opening van de kermis, waar de kermiswethouder officieel het startschot geeft. Op zondag 23 juli is het Blauwe Zondag, een speciale dag zonder geluid- en lichtprikkels voor mensen met prikkelverwerkingsproblemen.

En niet te vergeten: Roze Maandag, dé dag voor pride en LGBTQ+, die begint vanaf Amsterdam Centraal met de Roze Maandag Express. Dinsdagmiddag 25 juli is Mindervalidemiddag, waar er extra rekening wordt gehouden met mensen met een beperking. En op zondag 30 juli wordt de Tilburgse Kermis officieel afgesloten met de begrafenis, een processie over het kermislint die eindigt met een vuurwerkshow in de Piushaven.

11) De kermis is zó groot, waar begin ik?

Eigenlijk is er geen stappenplan of volgorde: ren gewoon over de kermis en doe waar je zin in hebt.

12) Ik kan helaas niet naar de kermis komen. Kan ik op een andere manier de kermis meemaken?

Ja, zeker! Kermis FM doet tijdens de kermis elke dag live verslag van wat er allemaal gebeurt. Het laatste nieuws, bijzondere dingen op de kermis en gebeurtenissen die je niet mag missen; je volgt het allemaal via kermisfm.nl.