Kermis FM News header
Vakantiekermis 2021

Hypermoderne achtbaan Time Machine draait voor het eerst op de Vakantiekermis

Header Time Machine scaled fit20482 C853ssl1

Kermisfamilie Buwalda presenteert deze editie van de kermis met trots hun nieuwe achtbaan Time Machine. De nieuwe baan van het Franse Reverchon is een spinning coaster, een achtbaan met draaiende karretjes. In de volksmond ken je die misschien wel als de muis, maar deze versie heeft een bijzonder nieuw baanelement.

Ikea-bouwpakket

Het is dit jaar de eerste keer dat Colin Buwalda (46) met zijn nieuwe achtbaan over de kermissen van Nederland reist. “Het is wennen met een nieuwe achtbaan. Het is net een Ikea-bouwpakket die je voor het eerst in elkaar zet”, vertelt Colin. Door de coronacrisis heeft de baan lang niet gedraaid: “Weer opstarten na een tijd van stilstand is natuurlijk bijzonder. Dan rolt de baan de stalling uit en is het de vraag hoe het verder gaat. Gelukkig zien we dat de baan door het publiek goed ontvangen wordt.”

De baan is bijzonder, omdat hij anders is dan andere spinning coasters. “Er zit een speciaal element in”, verklaart Colin, terwijl hij met zijn vinger wijst naar een schuine bocht hoog in de baan. “In een soort skateboard-effect ga je omhoog, waarna je in een vloeiende beweging erdoorheen komt.” De draaierige passagiers komen uiteindelijk weer beneden uit. Ook starten de karretjes eerder met draaien. “Ik heb hem zelf ook al een paar keer geprobeerd en vind hem heel spectaculair”, verklapt Colin enthousiast.

Getraind

Nog elke dag worden hij en zijn team getraind door de fabrikant om elke bocht en bout van de achtbaan beter te leren kennen. “De hele baan werkt op moderne technologie. Geen ouderwetse remblokken meer. De baan remt nu op magneten, net als in de pretparken. Daarnaast werken de systemen met touchscreen.”

Bezoekers merken dan ook dat deze baan anders is dan andere muis-achtbanen, al lijkt de Time Machine wel op zijn broertjes en zusjes. “De mensen die langskomen willen hem toch allemaal proberen”, zegt Colin terwijl hij nog verwijst naar alle nieuwe bochten en hobbels in de baan.

Corona

Het was eigenlijk de bedoeling dat de baan eerder in première zou gaan. “We hebben de baan in 2019 gekocht. Toen hebben we hier op de Tilburgse Kermis een handtekening gezet. Daarna ging de baan in productie. In 2020 was hij klaar en konden we ermee op pad. Helaas kwam corona toen om de hoek kijken”, vertelt Colin. Uiteindelijk debuteerde de baan deze maand op de kermis in Best en maakt hij nu voor eerst zijn opwachting in Tilburg.