Kermis FM News header
Vakantiekermis 2021

Power Polyp is uniek: zweven, draaien, gillen

Header polyp scaled fit20482 C853ssl1

De Power Polyp op de Vakantiekermis in Tilburg is een unieke attractie. De fabrikant Schwarzkopf heeft de molen gebouwd, maar nooit afgemaakt. “De voormalige exploitant van de molen heeft hem zelf afgebouwd en dat maakt hem anders als Polyp-attractie”, vertelt Bram Vader (21) die samen met zijn familie met de molen rondreist door Nederland. “Voor ons is dit pas de derde keer op de kermis in Tilburg met deze polyp.

Draaiende gondels

Een polyp is op de kermis ook wel bekend als de Octopus met bakjes die vast zitten op de armen van de tentakels. Deze variant van de attractie is anders. “Ons unique selling point zijn de draaiende gondels. Dat is ook het leukste ervan, dat geeft een hele andere dimensie aan de rit. Bij de normale polypen zitten de gondels vast. Het ronddraaien maakt het wat leuker”, vertelt Vader met een lach. “De mensen hebben meer beweging, dus het ziet er ook wat leuker uit.”

Volgens Vader zijn er niet veel attracties meer van dit type die nog rondreizen op de kermis. “Dit is het laatst gebouwde model. Er zijn nog maar een stuk of tien reizend van dit model.”

Zweven

Elk ritje is anders bij de Power Polyp, omdat hij handmatig bestuurd wordt. “Wat je voelt als je erin zit, zijn kriebels in je buik”, legt Vader uit. “Als je de lucht ingaat, krijg je het gevoel dat je zweeft. Het is de snelste polyp die er is. Als mensen dan bij ons komen, is dat voor hen het verschil. Je ziet dat mensen dan toch terugkomen voor een tweede ritje.”

De tekst gaat verder onder deze afbeelding.

Beeld: Kermis FM
Beeld: Kermis FM

Boom

Het was niet makkelijk om de attractie dit jaar op te bouwen. “De gemeente zet een stip waar je het midden van je attractie op moet zetten. Dan ga je vanaf het midden uitmeten”, zegt Vader met een grijns op zijn gezicht. “De attractie had eigenlijk een beetje opzij gemoeten. Toen we dat in de gaten hadden, waren we al zo ver met bouwen, dat we toen andere oplossingen hebben bedacht. We hebben het ongeveer uitgemeten door stappen te zetten, maar dat bleek niet precies genoeg.”

De tekst gaat verder onder deze afbeelding.

De attractie stond net iets te dicht tegen de boom aan. Volgens Vader was het geen optie om de attractie nog te verplaatsen, dus is er een creatieve oplossing gezocht. “We hebben een bedrijf laten komen dat houten platen voor ons heeft gemaakt”, vertelt Vader. “Die liggen er nu in. Uiteindelijk is het goed gekomen.”

Kermisfamilie

Vader reist al mee op de kermis sinds hij klein is. “Mijn ouders komen allebei van de kermis. Ik ben er mee opgegroeid, dus ik weet eigenlijk niet beter dan dat ik meehelp en meereis door heel Nederland.” Ook helpt hij mee met opbouwen. “Hoelang het duurt om de attractie op te bouwen, ligt aan met hoeveel man je bent. Meestal doen wij er een uurtje of vier, vijf over als we snel zijn”, vertelt Vader.

Corona

Door de coronacrisis zijn veel kermissen de afgelopen periode niet doorgegaan. Ook voor de familie Vader heeft dit grote impact. “Dat is niet fijn, want je kan niet je beroep uitoefenen”, verzucht Vader. “Je zit stil, dat is wat we het meest haten. Je wil graag werken en mensen blij maken. Sinds de eerste coronatijd hebben we nog een paar kermissen kunnen doen. Vorig jaar stonden we eerst in Tilburg. Daarna hebben we nog een paar kermissen gedaan en sindsdien heeft de attractie de hele tijd in de loods gestaan.”