Kermis FM News header
Vakantiekermis 2021

Wethouder blikt terug op kermis in persconferentie: “Tevreden”

20210725 Rolph Dols HEADER scaled fit20482 C853ssl1

Het is de laatste kermisdag en dus was het ook weer tijd voor de jaarlijkse afsluitende persconferentie van de kermiswethouder. Om 13 uur sprak Rolph Dols de media toe in het Stadhuis in Tilburg.

Kortere voorbereiding

Vergeleken met vorig jaar, was de voorbereidingstijd deze editie korter. Pas vanaf eind juni werd duidelijk dat kermissen weer zijn toegestaan in Nederland. Daardoor was het voor kermiswethouder Dols belangrijk om op alles voorbereid te zijn: “Maar onze verwachtingen zijn uitgekomen, het aantal bezoekers konden we goed inschatten. Zo bleken de stromen dit jaar groter dan vorig jaar.”

Exploitanten wilden langer open

Ondanks de goede voorbereiding, waren er ook problemen. “Er ontstond een kleine situatie op zaterdagavond, met een grote rij tot achter het kermisterrein. Veel mensen kwamen te laat op het lint, toen de attracties al gesloten waren”, blikte Dols terug. Dat leidde tot de eerste grote verandering van de planning: “Toen hebben we gezegd tegen de kermisexploitanten: we grijpen in, en gaan al om 21 uur sluiten. Dan maak je de kermis iets onaantrekkelijker.”

Door de teugels aan te halen was de drukte beter te controleren. Roze Maandag verliep volgens de wethouder ‘perfect’. “We hadden drukte verwacht, maar die was goed handelbaar”, viel Dols op. De openingstijden werden dus opnieuw bekeken: “Lopende de week zagen we dat het allemaal goed verliep. Toen hebben we gekeken of we wat langer open konden dan tot 21 uur. Het was ook een nadrukkelijk verzoek van de exploitanten om daarnaar te kijken.”

Tevreden

Ondanks het bewogen jaar, kijkt de wethouder met een positief gevoel terug: “Alles bij elkaar zit hier een tevreden wethouder. De aanloop naar de kermis was niet standaard.” Dols is trots op de samenwerking met de horeca, eventorganisators en andere partijen om de kermis goed te organiseren.

Precies een week voor de kermis, kondigden premier Rutte en coronaminister De Jonge aan dat meerdaagse festivals niet meer door konden gaan en horeca moest sluiten om 12 uur. “Toen hebben we gelijk besloten op zaterdagochtend met de horeca te praten. Je kon wel zien dat daar een stuk emotie zat. Heel erg begrijpelijk. Want ze moesten vlak voor de kermis weer hun plannen aanpassen. Maar in samenwerking hebben we dat tot een goed einde weten te brengen.”

Abnormale coronajaren

De afgelopen twee coronajaren waren abnormaal voor de organisatie van de kermis. Dols was daarom blij dat hij kon terugvallen op de vele partijen waarmee door de gemeente wordt samengewerkt. “Die geven mij een rustig gevoel om de juiste stappen samen met de burgemeester te kunnen zetten. Als ik dat gevoel niet had, dan zou ik hier niet rustig zitten”, verwijst de wethouder naar onder meer de handhaving, GGD en ziekenhuizen.

Dols krijgt vaak vragen over de kermis: “Waarom doen we dit? Dan zeg ik: we doen dit voor de mensen die hier intens plezier aan beleven.” Daarbij gaat de kermis dit jaar niet alleen om plezier, maar ook om het iets kúnnen doen. “Dansen met Janssen ging iets te snel, maar we willen mensen nu niet achter de geraniums laten zitten. Die motivatie nemen we mee naar volgend jaar”, besluit Dols.