Kermis FM News header
Tilburgse Kermis 2023

Alles wat je moet weten over de Tilburgse Kermis 2023

20210721 Zondagmiddag sfeer 2 9880 LOGO

Het leukste evenement van het jaar komt er weer aan. Nog heel even en dan start de Tilburgse Kermis! Lees de zeven vragen (en antwoorden) hieronder goed door en je bent perfect voorbereid op een fantastische tijd in Tilburg!

1. Wanneer is de kermis?

De Tilburgse Kermis is dit jaar van vrijdag 21 juli tot en met zondag 30 juli. De attracties openen elke dag om 13 uur, behalve op de eerste dag, dan is de start om 15 uur.

2. Welke attracties zijn er?

Heb je even? Het zijn er kei-veel! De kermis is zo’n drie kilometer lang. Ook dit jaar staan er zo’n tweehonderd attracties: van klassieke draaimolens tot gigantische boosters. Echte blikvangers zijn de tachtig meter hoge zweefmolen op het NS-plein, het reuzenrad op het Spoorplein en de spiksplinternieuwe Energizer.

3. Wat is er verder te doen?

Genoeg! De gemeente is de laatste jaren steeds meer bezig met ‘festivalisering’, zodat de kermis meer is dan alleen attracties. Zo zijn er ook dit jaar allerlei ‘randactiviteiten’. Op de eerste zaterdag is bijvoorbeeld weer de Kermisrun, waarbij je langs (en zelfs door) de attracties van de kermis kunt sprinten. Ook de traditionele Kermismis in de botsauto’s is terug van weggeweest, net als de vuurwerkshow op de laatste dag.

4. Valt er ook wat te feesten?

Zeker wel! In de Spoorzone zijn dit jaar meerdere festivals waar je naartoe kan. Ook het Piusplein wordt omgetoverd tot festivalterrein. Tien dagen lang draaien daar allerlei dj's tijdens het Villa Ananas-festival.

De Bierhal op het Stadhuisplein is er ook weer (al heeft die inmiddels wel een andere naam gekregen). Op het programma staan onder meer Mart Hoogkamer, Veul Gère en Gullie. En hou je vast: ook Frans Bauer en Sieneke komen!

5. Hoe zit het met Roze Maandag?

Op Roze Maandag draait alles om liefde, inclusiviteit en diversiteit. We vieren dat je mag zijn wie je wil zijn en mag houden van wie je wil. Waar je ook gaat of staat: alles is roze en overal hangen regenboogvlaggen.

Eén van de hoogtepunten is de Pride Walk, die dit jaar om 13.15 uur begint. Een bonte stoet trekt dan van het station naar de Bierhal, waar Roze Maandag officieel wordt afgetrapt. Daarna zijn er tot diep in de nacht allerlei feestjes in de binnenstad.

6. Hoe kom ik op de Tilburgse Kermis?

Met de trein is het makkelijkst. De kermis staat tegenwoordig vrij dicht bij het station, dus als je uitstapt ben je er zo. Met de auto komen kan ook. Hou er wel rekening mee dat het druk is rondom de kermis. Veel straten zijn afgezet en niet alle parkeergarages zijn open.

Om binnen Tilburg snel van A naar B te komen is er dit jaar weer een kermistreintje. Tussen 14 en 22 uur kun je gratis instappen. Hier zie je waar de opstapplaatsen zijn.

7. Is Kermis FM er weer?

Jazeker! Geen Tilburgse Kermis zonder Kermis FM. Voor de vijftiende keer doen we dit jaar verslag van alles wat er op en rond het kermislint gebeurt. Onze glazen studio staat ook dit jaar op de Heuvel, pal voor de kerk. Kom vooral gezellig een praatje maken bij de 'buitenmicrofoon', vinden we gezellig!