Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Luchtbuks Ria (101) overleden

20210722 Luchtbuks Ria 2 6132 LOGO scaled fit20482 C1365ssl1

Verdrietig nieuws. De misschien wel bekendste bezoeker van de Tilburgse Kermis is niet meer. Vanavond werd bekend dat Ria van Dijk (beter bekend als Luchtbuks Ria) is overleden. Ze werd 101 jaar.

Ria was een begrip in Tilburg. Ze kwam élk jaar naar de kermis om een foto te schieten. En élk jaar schoot ze keurig in de roos. Zelfs twee jaar geleden, toen Ria ziek was, kwam ze gewoon naar de kermis.

Je kan gerust zeggen dat ze één van de vaste bestanddelen van de kermis was. Ria hoorde er gewoon bij, zonder haar bezoekje aan de schiettent was een editie niet compleet.

Ervaren Rot

Ria leerde het schieten van haar broer, vertelde ze ons in 2016. ”Mijn oudere broer had een luchtbuks. We oefenden vaak samen in de achtertuin, en toen de kermis kwam dacht ik: daar wil ik het ook eens proberen.”

Zo kwam het dat Ria al in 1936, op haar zestiende, voor het eerst schoot op de kermis. Sindsdien heeft ze elk jaar geschoten, behalve in de oorlogsjaren. Aan ophouden moest ze nooit denken. ”Sommige mensen doen aan seks, ik schiet”, zei ze een paar jaar geleden tegen Kermis FM.

Sinds haar eerste schot in 1936 heeft Ria ruim tachtig foto’s geschoten, die ze allemaal bewaard heeft.

Een van de eerste foto's die Ria op de kermis schoot
Een van de eerste foto's die Ria op de kermis schoot
Beeld:

Na haar jaarlijkse bezoekje ging Ria altijd poffertjes eten, vaak met een wijntje erbij. Want ook dát was traditie.

Ria’s leven

Eind vorig jaar werd Ria nog uitgebreid in de schijnwerpers gezet in het SBS6-programma 100 Jaar Jong. Aan Gordon vertelde Ria dat ze veel gemist heeft in haar leven. Zo kwam ze nooit de ware tegen.

Als verklaring gaf Ria dat ze altijd veel met haar werk bezig was. ”Ik had overdag m’n drogisterij. Die zat aan de andere kant van de stad, dus daar ging ik ’s morgens naartoe met m’n brommertje. En dan kwam ik ’s avonds terug.”

”Dat je alleen achterblijft, dat is erg, hè”, zei ze. Ze baalde er vooral van dat ze nooit kinderen heeft gekregen. ”Dat mis ik echt heel erg. (…) Het is zo erg dat je niets van jezelf hebt. Ik heb de kinderen van m’n zus en van m’n broer. Maar dat is toch niet m’n eigen.”

‘Mooi leven’

Toch was Ria over het algemeen tevreden over haar leven. “Ik heb genoten van mijn leven, ook met ups en downs natuurlijk”, zei ze vorig jaar in een interview met Kermis FM. “Ik heb een mooi leven gehad.”

Beeld: Kermis FM
Beeld: Kermis FM
Beeld: Kermis FM
Beeld: Kermis FM
Beeld: Kermis FM
Beeld: Kermis FM

Ria’s laatste bezoek aan de schiettent, afgelopen zomer, is hier terug te zien.