Kermis FM News header
Tilburgs nieuws

Pastoor van de Heuvelse Kerk overleden

Pastoor Jan van Noorwegen scaled fit25602 C1476ssl1

En weer verdrietig nieuws over een markante Tilburger. Na eerder deze week te zijn opgenomen in het ziekenhuis met een dubbele longontsteking, is in de nacht van 4 op 5 maart de 86-jarige leeftijd pastoor Jan van Noorwegen overleden. Hij was pastoor van een van de bekendste herkenningspunten van Tilburg en de Tilburgse Kermis: de Sint Jozef kerk op de Heuvel.

“Een markante en innemende man, die zijn hele leven in dienst heeft gesteld van God en Zijn Kerk, is niet meer onder ons”, meldt de parochie van Van Noorwegen. “Dankbaar voor alles wat hij gedaan heeft, en in het geloof dat hij in handen is van onze Schepper, herinneren wij hem en blijven wij hem gedenken.”

De pastoor werd in 1936 geboren in Eindhoven. In 1984 werd hij pastoor van de kerk op de Heuvel. Afgelopen zomer vierde hij nog zijn 60-jarig priesterfeest. Pastoor Jan van Noorwegen was graag thuis in de oude pastorie aan de Heuvelring. Daar heeft hij gewoond vanaf 1964 tot aan zijn overlijden.

“Leuk en gezellig”

Tien dagen per jaar zat de pastoor in het feestgedruis van de kermis. “Leuk en gezellig”, noemde hij dat. “Ik heb altijd wel wat met dat kermissfeertje gehad”, zei hij een paar jaar geleden tegen het Brabants Dagblad. Zelf ging hij ook weleens over de kermis. “Vooral spookhuizen vind ik wel lachen. Mensen genieten echt van de kermis. Dat maakt het evenement zo leuk.”

Toen wij als Kermis FM in 2009 vroegen of we voor de kerk konden staan, was hij daar enthousiast over. Van Noorwegen vond het leuk dat hij al die bedrijvigheid voor z’n deur had en af en toe kwam hij een kijkje nemen. En tot in 2019 -de laatste kermis voor corona- heeft Kermis FM met de studio voor de kerk gestaan.

“Wij hebben enorm veel aan pastoor Van Noorwegen te danken”, zegt voorzitter Gijs Brekelmans van de Stichting Kermis FM. “Hij vond het belangrijk om projecten zoals Kermis FM te ondersteunen. Mede daarom mogen we al jaren gebruikmaken van het plein voor de Heuvelkerk. De pastoor heeft ons met open armen ontvangen en zo zullen honderden van onze vrijwilligers hem herinneren. Hij was er altijd voor ons, ook toen we het moeilijk hadden. We zullen hem vreselijk missen.”

Overlijden Joris

Toen onze medewerker Joris de Greef in 2019 tijdens de kermis plotseling overleed, bood de pastoor ons meteen een herdenkingsdienst aan. Iets waar we enorm veel steun aan hebben gehad.

Herdenkingsdienst voor Joris de Greef
Herdenkingsdienst voor Joris de Greef
Beeld: Kermis FM

De uitvaart is op 11 maart 2022 in zijn eigen Sint Jozef kerk op de Heuvel. Pastoor Van Noorwegen zal zijn laatste rustplaats hebben op het parochiekerkhof, naast het graf van zijn voorganger pastoor Van Miert, in de Sint Josephstraat.