Kermis FM News header
Tilburgse Kermis 2022

Dit was 10 dagen Tilburgse Kermis, bedankt en tot volgend jaar!

20220727 Sfeer Kindermiddag KERMISFM 8199

Het zit erop! De Tilburgse Kermis is begraven en ook de studio van Kermis FM is weer ingepakt. Nu weer 354 nachtjes slapen tot de volgende editie.

Wij kijken terug op een fantastische week en we hopen dat jullie - onze luisteraars, lezers en kijkers - hebben meegenoten. Ook danken we uiteraard onze sponsoren: bedankt! (pssst, volgens jaar ook (weer) partner worden? Check even deze pagina!)

Voordat we de boel - voor nu - officieel afsluiten, nemen we jullie nog even mee naar de afgelopen tien dagen. Wat is er eigenlijk allemaal gebeurd? Een samenvatting:

Dag 1: Opening en nieuwe kermiswethouder

De Tilburgse Kermis werd vrijdag feestelijk geopend. Aan het enthousiasme van jonge en oude bezoekers was goed te merken dat iedereen weer behoefte had aan een normale kermis, na jaren van corona. Het tiendaagse feest begon met een nieuw gezicht op het kermislint: dat van Maarten van Asten. Met zijn 30 jaar is hij de jongste kermiswethouder van Tilburg ooit. In de avond beleefde een groep waaghalzen in de 80 meter hoge zweefmolen Aeronaut 1880 ook een spectaculaire opening: zij zaten een kwartier vast op grote hoogte.

Lees ook
Maak kennis met de nieuwe kermiswethouder!

Dag 2: De Stoopjes en Domien in de studio

Op de tweede dag van de kermis werden de dj's in de Kermis FM-studio op de Heuvel bijgestaan door niemand minder dan Tilburger Domien Verschuuren. Hij liet Q-Music voor even achter zich om een dag te draaien op de grootste kermis van de Benelux. En De Stoopjes maakten het feest compleet met de nieuwste versie van hun hit 'Achtbaan'. Zwieren, zwaaien, meemaken!

Domien maakte er een gezellig feestje van!
Domien maakte er een gezellig feestje van!
Beeld: Kermis FM

Dag 3: Kermisrun en geen prikkels

Tilburg kleurde voor Roze Maandag al helemaal roze. Tijdens de Kermisrun renden 700 deelnemers in roze shirtjes langs en door alle attracties van de Tilburgse Kermis. Met een broeierige temperatuur van 27 graden deden de renners vanaf 10.00 uur naast het kermisterrein ook de Piushaven, Spoorpark en Spoorzone aan. Later op de dag was de kermis op z'n mooist voor iedereen die niet van prikkels houdt. Op de Prikkelarme Zondag klonken er tot 14.00 uur geen luide sirenes uit de speakers.

Lees ook
Hardlopen door/over/in kermisattracties: Tilburg kleurt roze tijdens een warme Kermisrun

Dag 4: Roze Maandag

Na een feestelijke aftrap met de Valse Start in de Kermis FM-studio op zondagavond, was het op de kermismaandag tijd voor de enige echte Roze Maandag. Het feest begon in de Roze Maandag Express vanaf Rotterdam; een trein met muziek en dragqueens in elk gangpad. Naast alle spontane feestjes maakte ook de Pride Walk de maandag bijzonder. De vrolijke roze stoet vertrok om 12.00 uur vanaf het station richting de kermis.

Een bommetje volle Roze Maandag Express
Een bommetje volle Roze Maandag Express
Beeld: Kermis FM

Dag 5: Kermis Carnaval

Met Kermis Carnaval wordt er op de dinsdagavond van de Tilburgse Kermis altijd een goed feestje gebouwd. In de studio van Kermis FM was dat niet anders: de Tilburgse carnavalsgroep Nostalgieten was te gast om wat klassieke plaatjes aan elkaar te draaien. De onbekendste bekende artiest van Tilburg, Bennie Bekend, was ook van de partij. Net als Benno van Vugt en Johnny Purple.

Lees ook
Deze artiesten komen vanavond naar kermis carnaval

Dag 6: Kindermiddag

De Kindermiddag is altijd een feestje voor de jongste kermisfans. Hallo Kids Radio verzorgde tussen 13.00 uur en 17.00 uur de muziek vanuit de Kermis FM-studio op de Heuvel. En ook niet geheel onbelangrijk: kermiswethouder Maarten van Asten vierde zijn dertigste verjaardag!

''Je luistert naar Kermis FM, goeiemiddag!''
''Je luistert naar Kermis FM, goeiemiddag!''
Beeld: Kermis FM

Dag 7: Ouderenbingo

Na vier jaar was het eindelijk weer tijd voor de Grote Kermis Bingo, gepresenteerd door bingomasters Bas en Knet! Iedereen kon vandaag in de Amstel Bierhal lekker meespelen voor mooie prijzen. Buiten lekkere hapjes is er ook zeker gezorgd voor genoeg entertainment. Artiesten Alfonso en Sharona van The Masters of Entertainment zorgden voor een muzikale beleving tijdens de bingo.

Bingo in de Amstel Bierhal
Lees ook
Ouderen genieten van Kermisbingo in Amstel Bierhal

Dag 8: Saluutschoten voor Luchtbuks Ria

Voor het eerst in meer dan 80 jaar was Luchtbuks Ria er niet bij op de Tilburgse Kermis. De beroemde scherpschutter kwam afgelopen jaar, op 101-jarige leeftijd, te overlijden. Om haar te eren, werden vrijdagmiddag drie saluutschoten gelost bij de Foto Schietsalon op het Piusplein.

Lees ook
Vanmiddag saluutschoten voor Luchtbuks Ria, eerbetoon bij de schiettent

Dag 9: Opruimactie

Plastic bekers, lege blikjes, flyers en etensresten. De keerzijde van de kermis: de duizenden kilo's afval in de straten van Tilburg. Op de een-na-laatste-dag verzamelden vrijwilligers zich met een prikstok bij de Mobiele Recyclestraat aan de Heuvelring voor een grootschalige opruimactie. "Er zijn helaas te veel mensen die hun rommel gewoon maar weggooien. Ik heb het gevoel dat het kwartje bij de burgers niet echt valt", aldus een van de vrijwilligers.

Lees ook
Met prikstok de kermis over om troep op te ruimen: 'Kwartje valt niet echt bij burgers'

Dag 10: Kermisprocessie en De Laatste Ronde

De kermisprocessie was op de laatste zondag weer een bijzondere stoet. Grote, paarse mannetjes gingen voor in de stoet naar de begrafenis van de kermis in de Piushaven. Daar werd deze trieste gebeurtenis toch nog feestelijk afgesloten met kleurrijk vuurwerk. De Laatste Ronde van Kermis FM sloot de kermis af. Met een muziekmarathon en de uitslag van de Kermishitverkiezing!

Lees ook
Dit is de kermishit van 2022!