Kermis FM News header
Heuvelse Kerk

Kermismis in de Sint Jozefkerk: 'Enorme knuffelberen tekenend voor huidige tijd'

20220731 Kermismis KERMISFM 1958

Nog voordat het feestgedruis op het kermisterrein weer losbarstte, stond kapelaan (een priester die onder de pastoor werkt) Cyrus van Vught tijdens een speciale kermismis in de Sint Jozefkerk stil bij materialisme en liefde. "Bezit is relatief, liefde is wat wij echt willen in het leven."

Van Vught legde in zijn verhaal een link met de kermis. "Ik zag afgelopen week kinderen naar huis gaan met een enorme knuffel van wel een meter hoog. De knuffel was soms groter dan het kind zelf. Dat ziet er natuurlijk heel grappig en schattig uit, maar misschien is het ook wel een beetje tekenend voor de tijd waarin wij leven."

Volgens Van Vught willen we tegenwoordig "steeds meer en steeds groter", verwijzend naar de knuffelbeer. "We zijn bezig met onze aarde uit te putten, het huis waarin we gezamenlijk wonen. Maar als we alleen maar meer en meer en meer willen, dan kan dat uiteindelijk niet goed gaan."

Maar, zegt Vught, uiteindelijk ligt onder die enorme knuffelbeer een veel groter verlangen. "We kunnen in de armen van die enorme knuffelbeer liggen, maar uiteindelijk willen we menselijke liefde. Dat is misschien wel het allerbelangrijkste in ons leven."

Bekijk in de video de preek van kapelaan Van Vught:

De kermismis in de Heuvelse kerk was te volgen via Kermis FM. Het was voor het eerst dat Kermis FM de kermismis in de kerk live uitzond.

Vorige week was er ook een kermismis. Die was in de botsauto's en werd georganiseerd door de KSCC, de parochie voor trekkende bevolking zoals binnenvaartschippers, de mensen van de kermis en van het circus.

Lees ook
Traditionele kermismis in de botsauto's: "Een rustpuntje in alle hectiek"