Kermis FM News header
Tilburgse Kermis 2022

De kermis eindigt met een begrafenis, maar waarom eigenlijk?

20190728 Begrafenis kermis LOGO 4915

Vanavond is de begrafenis van de Tilburgse kermis. De traditionele afsluiting van 10 dagen zwieren, zwaaien en rondjes draaien. Had je al zakdoekjes gepakt en troost gezocht bij elkaar? Niet nodig. De hele dag kun je nog genieten van de kermis, want pas om 21:30 uur start de begrafenisstoet bij de Heuvelse Kerk met als eindpunt de Piushaven. Hier is, voor het eerst in drie jaar tijd, weer een spectaculaire vuurwerk- en lasershow.

Van speculaaspop tot vuurwerkshow

Dat we op de laatste avond afscheid nemen van de kermis met een vuurwerk- en lasershow is niet altijd zo geweest. Integendeel, in de 19e eeuw moesten we het doen met een speculaaspop. Het idee was dat mensen hun portemonnee op de plank hingen als teken dat het geld op was.

Dit is nu verleden tijd. Het geld wordt nu letterlijk de lucht in geknald.

Een processie als afscheid

Voordat we met elkaar de lampen van de kermis uit zien gaan, is er eerst een processie. Er wordt gestart bij de Heuvelse Kerk. Daarna vervolgt de route richting het Piusplein, de Piusstraat naar de kop van de Piushaven.

De optocht kan je herkennen aan gekleurde ballonnen. Ook wordt het kermissymbool meegenomen. Dit symbool wordt in het water gegooid van de Piushaven. En dus figuurlijk begraven onder het vuurwerk.

De begrafenis is om 23:00 uur afgelopen. Maar niet getreurd: je kan daarna meteen weer aftellen naar de Tilburgse Kermis 2023. Nog maar 355 dagen te gaan...

Joris legt in 'Dè hadde nie gedocht war' uit wat de begrafenis van de kermis is.