Kermis FM News header
Tilburgse Kermis 2022

Kermisexploitant Martin is pas 19, maar heeft nu al een eigen attractie

20220730 Martin Ruitenberg Dance Jumper KERMISFM 1221

Het hebben van een eigen attractie op de kermis. Voor veel jongeren is dat een wens die niet uitkomt, maar voor Martin Ruitenberg (19) is die droom werkelijkheid geworden. Sinds twee jaar reist hij met zijn inmiddels eigen attractie de Dance Jumper over de Nederlandse kermissen. "Mijn oom stond altijd op de kermis met een polyp. Als klein kind ik was daar niet weg te slaan."

Ruitenberg is één van de jongste exploitanten met een grote thrillride op de Tilburgse Kermis. Vaak beginnen de jonge exploitanten eerst met een kraam of een kleine attractie, maar daar moest de jonge ondernemer niets van weten. "Ik was ieder weekend op de kermis bij mijn oom en zijn attractie. Toen hij uiteindelijk de polyp van de hand deed en een spookhuis kocht, was ik boos."

Dance Jumper op het Willemsplein
Dance Jumper op het Willemsplein
Beeld: Kermis FM

Keuzestress

De Dance Jumper is een attractie van fabrikant Fabbri uit Italië van het type smashing jump. De ride is gebouwd in 2020. "We hebben hem in 2019 aangeschaft", vertelt Ruitenberg. "Mijn ouders waren toen in Italië. Ik ben daarheen gegaan en toen hebben we hem gekocht."

Dit is echter niet de eerste attractie die hij in zijn hoofd had om aan te schaffen. "We hebben eerst bij KMG in Neede gekeken naar een slinger, maar die was te iel. Daarna hebben we ergens anders gekeken voor een Loop Fighter. Dat is een slinger met iets meer body." Uiteindelijk heeft Ruitenberg gekozen voor de Dance Jumper van Fabbri. "We hebben eerst nog een andere jumper bekeken, maar die van Fabbri was het beste. Die gaat sneller dan de andere modellen."

De 'slinger' van KMG
De 'slinger' van KMG
Beeld: KMG

Aanschaf

De aanschaf van een kermisattractie is een uitgebreid proces. "Je contacteert eerst de fabriek", legt Ruitenberg uit. "Dan ga je de opties bespreken. Je kan hem zo pimpelpaars maken als je zelf wil, bij wijze van spreken. Daarna wordt er een offerte opgemaakt en uiteindelijk teken je de papieren. We hebben overigens geluk dat Fabbri een Nederlandse vertegenwoordiger heeft. Dat communiceert een stuk makkelijker."

De opbouw van de attractie
De opbouw van de attractie
Beeld: Dance Jumper

Uitklapwerk

Volgens exploitant Ruitenberg is de opbouw en het afbreken van de machine redelijk eenvoudig. "De attractie staat op één transportwagen. De armen klappen naar elkaar toe. Zes naar voren en zes naar achteren. De gondels blijven eraan hangen. Alle platen en de achterwand gaan in een andere vrachtwagen, samen met de kassabox. Het leuke aan deze attractie is dat je hem ook zonder achterwand kan opbouwen. Als je dan in het midden van de kermis staat, kijk je niet tegen de achterkant."

Technisch is de attractie geen ingewikkeld concept. "We hebben twee luchttanks en twee compressors die ervoor zorgen dat de lucht naar de cilinders gaat", legt Ruitenberg uit. "De lucht zorgt ervoor dat de armen op en neer bewegen. Een elektromotor draait de molen in het rond. Op de gondels zitten remmen waarmee je kan spelen, zodat je een leuke rit kan maken. Als ik de remmen eraf gooi, zwaai je ineens naar buiten."

Zwieren en zwaaien in de Dance Jumper
Zwieren en zwaaien in de Dance Jumper
Beeld: Kermis FM

Jongerenattractie

Na twee jaar draaien heeft Ruitenberg het idee dat zijn machine een jongerenattractie is. "Ik heb in Sittard en Geleen gestaan. Daar merkte ik dat er erg veel jongeren in gingen. Iedereen waarvan je normaal ziet dat ze in een Break Dance stappen, gingen opeens allemaal bij mij in de attractie. Daarom hebben we dus de Jumper van Fabbri gekozen, omdat hij gewoon veel sneller gaat."

Er is geen twijfel over of de jonge exploitant de ride lang zal houden. "Hij gaat sowieso lang mee", gaat Ruitenberg verder. "Maar hoe lang ik ermee reis, geen idee. Misschien komt er iets anders op mijn pad. Ik zeg altijd: je moet groot denken, nooit stil blijven staan. Misschien koop ik ooit wat ouds over, misschien iets nieuws. De opties zijn oneindig."